Topstukken
Elk object heeft deze classificatie op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart. Omdat het een stille getuige is van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoon van topkwaliteit is.
Alleen Nederlandse scheepvaart kende dit soort uitbundige scheepssier. Deze roerkop is een van de oudste die we hebben en de allergrootste.
Deze kaart van meestercartograaf Joan Blaeu is onderdeel van de Corpus Christi Collectie. Een verzameling VOC-kaarten die 300 jaar lang verborgen lag.
Wat doet zo’n gewone tas tussen de topstukken? Sommige objecten onthullen pas hun waarde als je het verhaal erachter kent.
De penschilderingen van de zeventiende-eeuwse Willem van de Velde de Oude waren in zijn tijd al wereldberoemd. Geen van zijn vele volgelingen haalde de kwaliteit van de meester, niet in de detaillering, noch in verfijning en accuratesse. Elk detail klopt.
Eeuwenlang wist de zeeman zo goed als zeker dat er geen redden aan was, als zijn schip in nood kwam en ten onder ging.
Een multifunctioneel schip dat niet voor niets een Zwitsers zakmes wordt genoemd. Een voorbeeld bij uitstek van de innovatieve offshore-industrie waar Nederland wereldberoemd om is.
Sommige objecten onthullen hun waarde als je het verhaal erachter kent.
Een scheepsmodel die twee identieke schepen weergeeft