Ga naar de hoofdinhoud
Diverse gastschepen liggen in onze museumhaven.

Maritiem Museum Haven: beleef hoe de Rotterdamse haven ooit begon!

Het Maritiem Museum heeft de oudste en grootste museumhaven van Nederland, op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Hier zijn onze historische schepen afgemeerd en bijzondere gastschepen. In onze werkplaatsen kom je achter het geheim van maritieme ambachten en scheepsbouw.

De haven is weer open

De museumhaven is weer geopend. Dat betekent dat je kunt komen genieten op de mooiste schepen en historische objecten die onze museumhaven te bieden heeft.

En vergeet je niet meteen een heerlijk ijsje te halen bij Loeve?

Kom genieten!

Om je bezoek aan de museumhaven goed te beginnen, ga je eerst naar onze vuurtoren. Daar leer je hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Geniet bij museumcafé Het Lage Licht van een lunch, een kopje koffie of borrel met uitzicht op de haven. En natuurlijk sluit je je dag af met een versgeschept ijsje of een warme wafel van Loeve.

Maritieme ambachten in onze werkplaatsen

In onze werkplaatsen, te vinden in het Leuvepaviljoen, staan maritieme ambachten op een voetstuk. De vonken spatten in het rond bij de demonstratie van onze smid en je ziet hoe we onze museale vloot in tiptop conditie houden. Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip. Ondertussen staan er live lassers en timmerlui aan de werkbanken. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij. Ruik jij het zaagsel al?

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad, waar de Rotterdamse haven ooit begon. Op deze plek staan high-rise én maritieme historie naast elkaar. Hier vind je uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water aan een wolkenkrabbend waterfront. Samen met vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs, Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente willen we het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen. Een plek om te wonen, te ondernemen en te ontspannen.

Dynamische museumhaven

We werken aan een dynamische Maritiem Museum Haven, waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. We willen het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat bezoekers in dit gebied per schip de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. We nodigen bijzondere schepen en maritieme gasten uit aan onze steiger en bieden in de zomermaanden een uniek vaarprogramma op onze museumschepen.

Hotspot in hartje Rotterdam: het Leuvepaviljoen

In de Maritiem Museum Haven vind je ook het Leuvepaviljoen met onder meer werkplaatsen, waar medewerkers en vrijwilligers van het Maritiem Museum hun handen uit de mouwen steken en maritieme ambachten op een voetstuk staan. In combinatie met Port Pavilion en Loeve voor ijs, koffie en wafels bruist dit paviljoen als hotspot in hartje Rotterdam.

In het Leuvepaviljoen vind je Loeve, de nieuwste horeca-hotspot in het Maritiem District met prijswinnend ijs, écht goede koffie en versgebakken wafels om van te watertanden. Genieten dus, vanaf het terras aan het water en uitzicht op de museumhaven!

Schepijs in Loeve

In het Leuvepaviljoen is ook het Port Pavilion van Havenbedrijf Rotterdam gevestigd. Hier maak je kennis met de haven van nu en alles wat daar te beleven is.

Port Pavilion

Huur een museumschip: unieke manier om de haven te ontdekken

Je kunt één van onze historisch schepen huren voor een exclusieve rondvaart door de Rotterdamse haven. Dit is een bijzondere belevenis op een schip met een verhaal, een varend stukje geschiedenis.

Boek nu
Boek tickets