Ga naar de hoofdinhoud
De smid laat zien hoe men het hete ijzer kunt smeden.
Bijna dagelijks

Onze smid in actie

Ontdek de kunst van het smeden! Zie van dichtbij hoe de smid meewerkt aan het onderhoud van onze vloot. Bij een spectaculaire demonstratie vliegen de vonken in het rond.

Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden belangrijke metaalbewerkers. Voor werk dat niet door machines gedaan kan worden, zoals bepaald onderhoud aan onze museumschepen, zijn ze nog steeds onmisbaar. Onze smid weet precies hoe je metaal buigt of aan elkaar maakt. Dat doe je door het heel heet (1.000 graden!) te maken. De smid kan "klinken", haken en kettingen maken, en laat dit graag aan je zien.

Beleef demonstraties en workshops!

Bijna dagelijks is de meestersmid met zijn leerlingen bezig aan het onderhoud van onze varende collectie. Veel onderdelen voor onze historische schepen en kranen zijn niet meer te koop en worden daarom op maat gemaakt in de werkplaatsen. Kom kijken naar de demonstraties of doe mee met de workshops.

Wanneer?

De demonstraties en workshops zijn op basis van de beschikbaarheid van een smid. Neem een kijkje in de smederij. Misschien is de smid aanwezig en kun je meedoen of kijken bij een demonstratie.

De werkplaatsen zijn vrij toegankelijk, maar de demonstraties en workshops van de smid zijn alleen te bezoeken met een geldig entreeticket van het Maritiem Museum. Met de barcode op dit ticket kan je ook de spellen spelen op de schermen in de werkplaatsen én films bekijken.

Bij het smeden kunnen de vonken in het rond spatten. Dat is spectaculair, maar betekent ook dat kinderen helaas niet mee kunnen doen aan een workshop, als zij een korte broek of open schoenen aan hebben.

Boek tickets