Ga naar de hoofdinhoud
Het topstuk de Mataró-model was te zien in tentoonstelling Maritieme Meesterwerken

Een museumcollectie van wereldklasse

Onze museumcollectie behoort tot de wereldtop. Het is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis. Een museumcollectie waar we trots op zijn en die we koesteren voor volgende generaties!

Onze collectie bestaat uit ruim 1 miljoen objecten die de Nederlandse maritieme historie beslaan van eind vijftiende eeuw tot vandaag de dag. Dat zijn zes eeuwen maritieme geschiedenis, een tijdspanne die geen enkel ander maritiem museum in ons land met objecten in beeld kan brengen. Het is een verzameling die, volgens experts, behoort tot de absolute top van de wereld door de kwaliteit en omvang.

De collectie van het Maritiem Museum bestaat uit ruim 1 miljoen objecten. Het museum wil dit kostbare bezit toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Voor onderzoek, om nieuwe inzichten op te doen of er simpelweg van te genieten. De colletie online beschikbaar maken is daarom een belangrijke taak voor ons als museum.

De bibliotheek van het Maritiem Museum is de oudste en meest omvattende collectie op maritiem gebied in Nederland. De bibliotheek bestaat sinds 1857. Toen was het nog een kleine boekenverzameling in de modellenkamer van de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club. Inmiddels is de bibliotheek uitgegroeid tot een omvangrijke wetenschappelijke en waardevolle collectie.

Restauratie en beheer

Alle informatie over de ruim 1 miljoen objecten uit onze collectie wordt verzameld, gedigitaliseerd, geregistreerd en zorgvuldig bewaard voor toekomstige generaties. 

De omvangrijke collectie vergt veel onderhoud. Het museum beschikt daarom over twee specialistische ateliers voor de restauratie van papieren objecten en scheepsmodellen. Bij de restauraties wordt het oorspronkelijke object zoveel mogelijk intact gehouden en hersteld. Zo blijft de collectie ook voor toekomstige generaties bewaard.

Restauratie van een model drakenboot voor de nieuwe tentoonstelling Bestemming Havenstad.
Restauratie Drakenboot voor de tentoonstelling Bestemming Havenstad

In de Maritiem Museum Haven is een collectie van uniek varend erfgoed te vinden. Van imposante havenkranen tot stoomsleepboten.

Op het digitale platform 'Google Arts & Culture' zijn tientallen objecten uit onze collectie te bewonderen en digitale expo's die speciaal voor dit platform werden ontwikkeld.

Ons depot

Het grootste gedeelte van de collectie van het museum wordt in een depot bewaard, dat voldoet aan de modernste eisen van collectiebeheer. Dit depot is voorzien van een klimaatbeheersingssysteem voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid.

De meeste objecten zijn gemaakt van organische materialen en zouden kunnen scheuren bij temperatuurwisselingen. De objecten hebben vaste plaatsen en zijn via een collectieregistratiesysteem eenvoudig terug te vinden

Conservator laat oude drukken zien in het depot van het Maritiem Museum Rotterdam
Rondleiding door het depot
Boek tickets