Onze werkplaatsen: maritieme ambachten op een voetstuk
In onze werkplaatsen spatten de vonken in het rond en zie je hoe we onze museale vloot in tiptop conditie houden. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld. Ruik jij het zaagsel al?
Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip. In de werkplaasten van het Maritiem Museum staan lassers en timmerlui aan de werkbanken. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij.
De werkplaatsen zijn gratis toegankelijk en te vinden in het Leuvepaviljoen, middenin de Maritiem Museum Haven. Hier staan maritieme ambachten op een voetstuk!
Wie zich laat verleiden om de werkplaatsen binnen te gaan, wordt ondergedompeld in een wereld van maritieme ambachten en scheepsbouw. Op grote schermen geven videobeelden een beeld van wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip van hout of van metaal. Deze films laten de gezamenlijke inspanning zien én de ontwikkeling van scheepsbouw door de eeuwen heen: het klinken en – later – lassen van steeds grotere vaartuigen. Houtbouw lijkt bijna poëtisch, met de focus op het werken met de hand: het schaven en zagen, het lakken en spijkeren, in adembenemende close-ups.
Ontdekkingstocht door de techniek
Lassers, smeden en timmerlui staan ondertussen aan de werkbanken, en een smid geeft demonstraties of workshops. Zo voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij. Op de hekjes, waarachter medewerkers en vrijwilligers van het museum aan het werk zijn, begin je jouw ontdekkingstocht langs gereedschappen en technieken. Probeer bijvoorbeeld boren en zagen van allerlei soorten, maten en leeftijden uit! Hoe verschillen houtsoorten van elkaar en hoe steekt een mast in elkaar? Op interactieve schermen kom je er achter, wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een schip. Je leert over scheepssier, verbindingen en de werking van schroeven. En hoe kan het eigenlijk dat schepen steeds groter en groter worden?
Ontdek het in de museumhaven
De werkplaatsen zijn te vinden in de Maritiem Museum Haven, de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Hier ligt de historische vloot van het museum afgemeerd. Voor het onderhoud aan schepen en kranen zijn in het paviljoen twee toegankelijke werkplaatsen te vinden. Daarmee brengt het Maritiem Museum oud én jong in contact met zowel maritieme ambachten van vroeger als technieken van nu.
De smid in actie
Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden belangrijke metaalbewerkers. Voor werk dat niet door machines gedaan kan worden, zoals bepaald onderhoud aan onze museumschepen, zijn ze nog steeds onmisbaar. Onze smid weet precies hoe je metaal buigt of aan elkaar maakt. Dat doe je door het heel heet (1.000 graden!) te maken. De smid kan “klinken”, haken en kettingen maken, en laat dit graag aan je zien.