Ga naar de hoofdinhoud
Diverse gastschepen liggen in onze museumhaven.

Schepen te gast

In onze museumhaven ontdek je uniek varend erfgoed. Je vindt er onze eigen schepen en kranen, maar we nodigen ook regelmatig andere schepen uit. Van tallships tot Plastic Whale, van een solarboot tot patrouillevaartuig.

8 t/m 11 juni: Peddel mee met Green Kayak | KleanUpKlub

Op 8 juni is het World Ocean Day en vieren we dat de oceanen ons wereldwijd verbinden. In dit kader is GreenKayak te gast in de Maritiem Museum Haven. Deze milieuorganisatie betrekt vrijwilligers bij hun strijd tegen milieuvervuiling - specifiek plastic afval in het water. Door dit initiatief hebben tienduizenden mensen in vijf Europese landen meer dan 60 ton afval verzameld sinds 2017.

KleanUpKayak
In één van de speciale KleanUpKayaks kunnen een ouder of verzorger met kind of twee volwassenen. Peddel de museumhaven in en ruim het plastic afval op, dat je tegenkomt. Zo draag je jouw steentje bij om de haven schoner te maken! Deel de tocht vooral op social media met @KleanUpKlup en #KleanUpKayak!

Wanneer?
Woensdag 7 juni, 14.00 - 16.00 uur
Donderdag 8 juni t/m zondag 11 juni, 11.00 - 13.00 uur en 14.30 - 16.00 uur

KleanUpBoat
Dagelijks kun je ook aan boord stappen van de elektrische KleanUpBoat. De schipper neemt opvarenden mee door het Maritiem District en meer vertelt meer over de strijd van de KleanUpKlub om de oceanen te beschermen tegen plastic afval.

Wanneer?
Woensdag t/m zondag, 13.30 uur. Aanmelden kan bij de KleanUpClub-medewerker aan de gastensteiger.

27 t/m 29 juni: Pieter Boele

Stap aan boord van de laatste Rijnstoomsleper Pieter Boele uit 1893. Dit pareltje ligt meestal in Dordrecht, maar is nuonze special guest aan onze gastensteiger.

De ‘Pieter Boele’ is een van de topstukken van het Maritiem Museum. Het is de enige nog bestaande Rijnstoomsleper. Het prachtige schip maakt onderdeel uit van onze collectie maar ligt meestal in Dordrecht. Nu ligt deze prachtige stoomsleper tijdelijk aan onze gastensteiger.
De ‘Pieter Boele’ werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak, in combinatie met andere schepen, een stoomsleper gehuurd voor de tocht over de rivieren. De ‘Pieter Boele’ was een van de laatste stoomslepers die in 1965 verdrongen werd door de opkomst van de huidige duwschepen.

De HELENA is het vaste gastschip in onze museumhaven. Dit is het oudste, nog zeilende binnenvaartschip van Nederland in authentieke staat. De HELENA is een prachtschip om te zien vanaf de steiger. Wil je het schip van binnen bekijken? Dan is een vaartocht een aanrader.

Wim van Horen in zijn parlevinker

Deze varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur in Nederland. Vroeger deed de schippers en schippersvrouwen hun boodschappen vanaf hun eigen schip, want om het schip stil te leggen voor boodschappen daar was er geen tijd voor. Eigenaar Wim van Hooren is een bekende in het schipperswereldje, tot 2008 voer hij rond met zijn parlevinker als supermarkteigenaar en nu struint hij de Nederlandse wateren en nautische evenementen af.

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad, waar de Rotterdamse haven ooit begon. Op deze plek staan high-rise en maritieme historie naast elkaar. Je vindt hier uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water, aan een wolkenkrabbend waterfront.

Museumhaven
Boek tickets