Ga naar de hoofdinhoud
600 honderd jaar oude scheepsmodel Mataró

Mataró-model

Geheimzinnig, een rijke bron van kennis en van ongekende schoonheid. Dit oudste scheepsmodel van Europa is meer dan 600 jaar oud en met uiterste nauwkeurigheid gemaakt.

Wat de nachtwacht is voor het Rijksmuseum is het Mataró-model voor het Maritiem Museum

Dit scheepsmodel is de enige driedimensionale weergave van een vrachtschip uit de 15de eeuw, een belangrijke bron van kennis over de laatmiddeleeuwse scheepsbouw. Volgens overlevering is het model afkomstig uit een kapel in Mataró, een kustplaatsje ten noorden van Barcelona, waaraan het model zijn naam ontleent. Het is het oudst bekende scheepsmodel in West-Europa, dat gemaakt is in het begin van de 15de eeuw en dus 600 jaar oud is. Zowel door zijn ouderdom als zijn technische nauwkeurigheid is het model uniek.

Het scheepsmodel is een weergave van een zeewaardig vrachtschip, zoals die tussen 1350 en 1500 veelvuldig in en vanuit Europa over de zeeën voer. Het type schip dat ons Mataró-model voorstelt, was ongeveer 18 meter lang en 9 meter breed en had een diepgang van ongeveer 4 meter. Een schip als dit kon ongeveer 100 ton lading vervoeren.

Nu te zien op Deck 2

Boek tickets