Ga naar de hoofdinhoud
1 en 2 juni

Familiepicknick aan het water & stoomweekend

Het Maritiem Museum bestaat 150 jaar en wie jarig is, trakteert! We vieren dit jubileum met een verjaardagsfeest voor iedereen, aan het water in de Maritiem Museum Haven.

Alle schepen en kranen in de museumhaven zijn in topvorm. De pas gerenoveerde Stadsgraanzuiger 19, stoomkraan Boele 10 en de stoere stoomslepers zijn onder stoom en klaar voor een drukke zomer, waarbij er geladen/gelost en gevaren wordt.

We nodigen alle Rotterdammers op zaterdag 1 juni uit op ons verjaardagsfeest tijdens het allereerste (stoom)weekend van deze zomer. Natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje!

Kaarten zijn online Uitverkocht

Helaas zijn de online tickets volledig uitverkocht. De allerlaatste kaartjes zijn in het museum beschikbaar.

Familiepicknick aan het water

Om goed van start te gaan houden we op zaterdag 1 juni van 12:00-14:00 uur een familiepicknick. Tegen een kleine vergoeding van 150 cent kun je genieten van al het lekkers dat Rotterdam te bieden heeft tijdens deze picknick aan het water: van poffertjes tot falafel en bara. Muziek en ander vermaak horen natuurlijk ook bij een feestje.

Geniet van onze stoomschepen vanaf de kade. Speciaal voor dit weekend worden onze schepen op stoom gebracht.

Rondvaart met stoomsleepboot Volharding 1

De Stadsgraanzuiger 19 is de laatste, werkende graanelevator ter wereld. Het is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector, dat een belangrijk verhaal vertelt over de ontwikkeling van de moderne haven en onze worsteling met technologische vooruitgang.

De Stadsgraanzuiger 19 is afkomstig uit België en daar wordt een graanelevator een graanzuiger genoemd. Het Museum aan de Stroom (MAS) werd in 2015 'co-ouder' van de Stadsgraanzuiger 19. Eén keer per jaar vertrekt de elevator naar Antwerpen om ook daar bezoekers deelgenoot te maken van zijn rijke historie. Dit is een unicum: niet eerder namen twee musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed. Samen hebben de twee musea samengewerkt om de Stadsgraanzuiger 19 te renoveren en terugbrengen in de oorspronkelijke en werkende staat.

Tijdens het feest zullen ook onze fluisterboten af en aan varen zodat je het hele spektakel vanaf het water kunt bekijken. Ook is er iedere half uur een gratis rondleiding over de steiger door een gids.

Gerestaureerde graanzuiger wordt gesleept door de museumhaven

Tussen 12:00-16:00 uur kun je op pad met onze rondleiders. Zij vertellen je alles over onze stoomschepen en in het bijzonder de Stadsgraanzuiger 19. Start: ieder half uur, verzamelen bij Vuurtoren het Lage Licht.

Bekijk onze Stadsgraanzuiger en de historische haven eens vanaf het water! Onze twee waterbussen (fluisterboten) varen tussen 11.30-16.00 uur af en aan een rondje. Vertrek vanaf de steiger.

Vaarttijden Zaterdag

 • 11.30 uur
 • 12:20 uur
 • 13:20 uur
 • 14:20 uur
 • 15:20 uur
Waterbus 2 ligt klaar voor een rondvaart door het Maritiem District.

De meeste graanzuigers in de Rotterdamse haven werkten voor de Graan Elevator Maatschappij (de GEM). Van dit bedrijf is een groot archief bewaard bij Stadsarchief Rotterdam. Gerrit Verhoeven, historicus en archivaris, geeft een presentatie over het ontstaan en de groei van de GEM, de lotgevallen van het bedrijf in de Tweede Wereldoorlog en het razend populaire vakantiekamp van het bedrijf in Ede.

De lezing is een samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam.

Tijden: zaterdag 1 juni 11:00u en zondag 2 juni 15:00u.

Plaats: in het historische schip de 'Geertruida'

Kosten: gratis

NL-RtSA_4121_11457-01 Het GEM-complex aan de Brielselaan, gezien vanaf de Maashaven met links het metroviaduct en metrostation Maashaven. Foto: Ary Groeneveld, 1969, collectie Stadsarchief Rotterdam
In de Maashaven ligt bij de Graan Elevator Maatschappij (GEM) een nieuw model graanelevator. De elevator heeft nummer 17. Foto: Cock Tholens, 1957/1958, collectie Stadsarchief Rotterdam.
Het GEM-complex aan de Brielselaan, gezien vanaf de Maashaven met links het metroviaduct en metrostation Maashaven. Foto: Ary Groeneveld, 1969, collectie Stadsarchief Rotterdam.

Bij modelbouwvereniging De Wielewaal kun je radiografisch bestuurbare scheepjes laten varen. Zelfs onze Stadsgraanzuiger 19 hebben ze tot in detail nagebouwd! Mis je kans niet om ook even achter de knoppen te staan en scheepjes te laten varen.

In onze smederij is de smid aan het werk om onderdelen voor de schepen te maken. De hele dag door kun je komen kijken. En als je gelukt hebt, mag je zelfs helpen!

Demonstratie smeden in de smederij

De komst van de graanelevatoren zorgde voor veel protesten onder de zakkendragers. Ga terug in de tijd met de zakkendragers op de kade en zie wat dit zware werk voor hen betekende.

Terwijl je kunt genieten van al dat lekkers gaat de Stadsgraanzuiger 19 aan het werk. Rondleiders vertellen je meer over hoe deze elevator werkt en hoe alles eraan toe ging aan boord in vroeger tijden. En wat gebeurde er nu met de zakkendragers bij de komst van de graanzuigers in de haven?  In de smederij is ook onze smid aan het werk om onderdelen voor de schepen te maken. Als je geluk hebt, mag je de smid zelfs helpen! Het stoomprogramma duurt van 12:00-16:00 uur.

Wie jarig is, trakteert!

Zaterdag 1 juni: programma van 11:00-16:00 uur

 • 11:00 uur: gratis lezing in de 'Geertruida' over de Graan Elevator Maatschappij i.s.m. het Stadsarchief Rotterdam
 • 12:00-14:00 uur: familiepicknick met diverse hapjes, leuke activiteiten voor jong en oud aan het water in de Maritiem Museum Haven.
 • 12:00-16:00 uur: regelmatig gratis rondleidingen over de museumsteiger.
 • 12:00-16:00 uur: regelmatig gratis rondvaart met de waterbus (elektrische fluisterboot) Hier maak je een kort rondje door de haven en kun je het laden en lossen van de Stadsgraanzuiger 19 goed zien.
 • 12:00-16:00 uur: Stadsgraanzuiger 19 is op stoom en geeft demonstraties laden en lossen (overslaan van graan)
 • 12:00-16:00 uur: Smid aan het werk in de smederij.

Zondag 2 juni: programma van 12:00-16:00 uur.

 • 12:00-16:00 uur: doorlopende demonstraties van laden en lossen.
 • 12:00-16:00 uur: Rijnstoomsleper 'Pieter Boele' is open voor bezoekers
 • 15:00 uur: gratis lezing in de 'Geertruida' over de Graan Elevator Maatschappij i.s.m. het Stadsarchief Rotterdam

Op de kade kun je trouwens ook een heerlijk toetje vinden. Onze ijssalon Loeve is geopend en schept het lekkerste ijs van Rotterdam.

150 jaar Maritiem Museum Rotterdam

Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Dat vieren we! We hebben het hele jaar door feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite én een verjaardagsactie om van te smullen in ons museumcafé: een stuk appeltaart voor maar 150 cent.

Boek tickets