Ga naar de hoofdinhoud
Gerestaureerde graanzuiger wordt gesleept bij de Erasmusbrug

Weer in topconditie: Stadsgraanzuiger 19

Het Maritiem Museum heeft een waar havenicoon gerestaureerd: de Stadsgraanzuiger 19. Dit was een grote klus, waarmee de elevator werd teruggebracht in de staat die hij verdient.

De Stadsgraanzuiger 19 is de laatste werkende graanelevator ter wereld. Het is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector, dat een belangrijk verhaal vertelt over de ontwikkeling van de moderne haven en onze worsteling met technologische vooruitgang.

Waar kun je de Stadsgraanzuiger 19 bezoeken?

De Stadsgraanzuiger 19 ligt in onze museumhaven.

Unieke Vlaams-Nederlandse samenwerking

Het Museum aan de Stroom (MAS) werd in 2015 "co-ouder" van de Stadsgraanzuiger 19. Eén keer per jaar vertrekt de elevator naar Antwerpen om ook daar bezoekers deelgenoot te maken van zijn rijke historie. Dit is een unicum: niet eerder namen twee musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed.

23 mei 2022: Bezoek Vlaamse minister

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, tekende voor voortzetting van de restauratie van de Stadsgraanzuiger 19. De Vlaamse Overheid kent een premie van 458.240,00 euro toe. Minister Diependaele: "Met dit partnerschap nemen voor het eerst in de geschiedenis twee grote musea in verschillende landen de verantwoordelijkheid voor maritiem toperfgoed." Directeur Bert Boer van het Maritiem Museum: "De restauratie van de Stadsgraanzuiger 19 is het schitterende resultaat van de inspanningen van veel mensen en organisaties."

10 mei 2022: Terugplaatsen zuigbuizen

Restauratie graanzuiger: terugplaatsen zuigbuizen

2 t/m 4 mei 2022: Terugreis van Friesland naar Rotterdam

Van 2 mei t/m 4 mei 2022 vond de terugreis van de elevator van werf Talsma in Franeker naar de museumhaven in Rotterdam plaats. Hieronder vind je de opnames van de livestream, die destijds is uitgezonden (per dag).

Op de dag van de terugreis maakte fotograaf Theo de Man prachtige foto's:

Gerestaureerde graanzuiger wordt gesleept bij de Erasmusbrug
Gerestaureerde graanzuiger is aangekomen in de museumhaven

21 april 2022: Tewaterlating bij de werf

Op donderdag 21 april werd de Stadsgraanzuiger, na maanden op het droge, weer te water gelaten! Het havenicoon blijft nog even bij de werf liggen, tot de terugreis naar Rotterdam.

Te waterlating van de gerestaureerde graanzuiger op de werf in Franeker

Juni 2021 - april 2022: Werkzaamheden op de werf

Er werd veel werk verzet op de werf, nadat de elevator uit het water was gehesen. Fotograaf Arthur Smeets legde de werkzaamheden prachtig vast.

Restauratie Graanzuiger
Restauratie Graanzuiger
restauratie Graanzuiger

12 juni 2021: Graanzuiger op het droge

Het viel niet mee om een gevaarte als de Stadsgraanzuiger 19 (560.000 kilo) op de vaste wal krijgen. Toch kregen ze het bij werf Talsma voor elkaar! In deze timelapse zie je hoe.

14 mei 2021: Aankomst bij de werf in Franeker

Op vrijdag 14 mei kwam de graanzuiger aan bij werf Talsma in Franeker. Daar kan de restauratie beginnen.

Aankomst graanzuiger bij werf in Franeker voor restauratie
Aankomst graanzuiger bij werf in Franeker voor restauratie

12 mei 2021: Op weg van Rotterdam naar Friesland

Op woensdag 12 mei vertrok de Stadsgraanzuiger 19 vanuit de Maritiem Museum Haven, gesleept door sleepboot 'Anne J' en geduwd door vrachtschip 'Rodie 2'. De reis naar de werf zou twee dagen duren en was online te volgen via een livestream. De eerste dag kun je hieronder terugzien!

Graanzuiger by night in de museumhaven
Boek tickets