Ga naar de hoofdinhoud
Talkshow/publiek

Op zoek naar visionairs: de nieuwe Caland

Na 150 jaar Nieuwe Waterweg weten we het zeker: zonder een visionair als Pieter Caland, die met het plan kwam, was de Rotterdamse haven niet wat het nu is. Maar waar is de volgende grote visionair? Welk idee gaat ons helpen energiegebruik en uitstoot te reduceren? De grote klimaatuitdagingen van nu en morgen te tackelen? Misschien zat de volgende Caland op 9 maart 2022 in de zaal, bij de talkshow van het Maritiem Museum over dit onderwerp.

Allard Castelein

Allard Castelein, CEO van de Port of Rotterdam, was onze key note speaker. Met hem hadden we het over de huidige uitdagingen met betrekking tot energiegebruik en – transitie. We belichtten de factoren die het succes van de Rotterdamse haven hebben bepaald en zullen bepalen. Waar in 1872 de bereikbaarheid van de haven de belangrijkste factor was, spelen anno 2022 het energiegebruik en de impact op de samenleving, natuur en het klimaat juist een hoofdrol. 

We keken niet alleen terug, maar vooral ook vooruit – met het accent op innovatie, digitalisering en energietransitie. De online talkshow was live te volgen op deze website en boodt een podium aan jonge talenten, de Calands van nu, en hun ideeën. Maar ook de kijker thuis kon meepraten. 

Olympisch zeilster

De avond stond onder leiding van Marcelien Bos-de Koning, voormalig Olympisch zeilster en Chef d'Emission van NOC*NSF. Zij heeft bewezen de grootste stormen aan te kunnen en is na haar sportcarriere volop aan de slag gegaan met duurzaamheid., energie en schone oceanen. Om het historisch perspectief van de Nieuwe Waterweg te duiden was er een inleiding door onze conservator Irene Jacobs. 

Terugkijken

Boek tickets