Diversiteit en inclusie
In het Maritiem Museum is iedereen welkom. Met een brede programmering richten we ons op een kerndoelgroep, die goed past bij ons verhaal. Deze bestaat uit drie generaties: kinderen, hun ouders en grootouders. We bieden verwondering, ontwikkeling en plezier voor bezoekers van 4 tot 104 jaar, met diverse achtergronden en interesses, van kunst- tot maritieme liefhebbers, in familie- of schoolverband, wonend in de havenstad, de regio en ver daarbuiten.
Aandacht voor verschillen
We zijn een museum met een laagdrempelige programmering, betaalbare entreetarieven en investeren in toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking. We hebben oog voor diversiteit en willen nadrukkelijk een museum zijn waar echt iedereen zich thuis kan voelen. Dat doen we door aandacht te hebben voor verschillende perspectieven in ons personeelsbeleid, in onze programmering en in onze verhalen. Ook werken we samen met uiteenlopende partners om specifieke doelgroepen te bereiken ofwel eventuele drempels voor een museumbezoek te verlagen.
We zijn er trots op dat we, in ons bijna 150-jarig bestaan, steeds weer nieuwe generaties museumbezoekers mogen verwelkomen en hen weten te enthousiasmeren voor de maritieme wereld.
Wat we doen
- We werken organisatiebreed aan het verbeteren van onze diversiteit en inclusiviteit.
- We hebben op diversity day 5 oktober 2021 het Charter Diversiteit in bedrijf ondertekend.
- We maken sinds 1 september 2022 deel uit van Musea Bekennen Kleur.
- Onze Kwartiermaker Diversiteit & Inclusie stimuleert en faciliteert ontwikkelingen op dit gebied.
- We hielden eind 2020 een online expert dialoog onder leiding van schrijver Abdelkader Benali om de dialoog over kunst met een koloniaal verleden aan te gaan.
- We investeren in toegankelijkheid.
- De Kinder-doe-expo Professor Plons! is ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind en is goedgekeurd door de Speeltuinbende. Ook de nieuwe tentoonstelling (okt 2024) Plons! De Toekomst van de Zee komt op deze manier tot stand.
- We ontwikkelen tentoonstellingen in nauwe samenwerking met klankbordgroepen met een diverse samenstelling om zo verschillende perspectieven mee te kunnen nemen in onze presentaties.
- We nodigen gastcuratoren uit om hun ideeen vorm te geven binnen en buiten ons museum
- De tentoonstelling 'Verankerd?!' is gemaakt in co-creatie met jonge makers die hun eigen migratieverhaal vormgaven en zo een andere blik op de maritieme geschiedenis gaven.
- We zijn aangesloten bij het project 'Hidden Disabilities Sunflower'.
- Alle medewerkers volgen een scholingstraject over diversiteit & inclusie
- We geven alle kinderen die in schoolverband het museum bezoeken, waarvan velen in gezinsverband zelden een museum bezoeken omwille van de kosten, een gratis terugkomkaartje om hopelijk met hun ouders, broertje of zusje nog eens voordelig terug te komen?
- We werken samen met diverse partners als Rotterdampas en Jeugd Vakantiepaspoort die er voor zorgen dat mensen met een smallere beurs toch een bezoek aan ons museum kunnen brengen.
Meer weten?
Lees verder over de andere initiatieven omtrent diversiteit en inclusie.
Lara en Isaac nemen een kijkje bij de expositie ‘Verankerd?!’ in het Maritiem Museum in Rotterdam.
Ergens arriveren waar je onbekend bent, je ergens thuis voelen of juist helemaal niet, afscheid nemen; het zijn onderwerpen over migratie waar iedereen zich wel in kan herkennen.
In de tentoonstelling staan tien persoonlijke verhalen van jonge Rotterdamse makers centraal die in co-creatie met het museum worden gepresenteerd. Zo deelt Dunya een bijzonder familieverhaal over haar Marokkaanse vader met behulp van bewaarde cassettebandjes.
Jip Dresia werkt mee als maker door de geschiedenis van haar grootouders uit Indonesië door te spitten. Ze vertaalt dat stuk geschiedenis in een pres-papier object. In ‘Verankerd?!’ komen verhalen van over de hele wereld samen.