
Toegankelijkheid
Het Maritiem Museum Rotterdam is er voor iedereen en daarom besteden we extra aandacht aan toegankelijkheid en faciliteiten voor mindervaliden. Het museum krijgt een score van 8,2 van de ANWB Museumcheck voor toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers.
Per rolstoel
De tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en bereikbaar via liften. Er is een invalidentoilet op de begane grond, de sleutel hiervan is verkrijgbaar bij de kassa. Er is tevens een rolstoel beschikbaar bij de kassa. Een begeleid(st)er mag gratis naar binnen.
- Entree en entreehal zijn drempelloos
- De toegangsdeuren (schuifdeuren) openen automatisch
- De kassa en informatiebalie zijn hoog, op verzoek helpen onze medewerkers je naast de balies
- Het mindervalidetoilet is op de begane grond en wordt geopend op verzoek (kassabalie). Er is een alarmsysteem aanwezig en een onderrijdbare wastafel
- Er is een zeer ruime lift aanwezig
Het museum heeft 2 rolstoelen ter beschikking die je kunt lenen. Het is raadzaam deze vooraf te reserveren via telefoonnummer 010 - 413 26 80.
Hulphonden
Het is niet toegestaan (huis)dieren mee te nemen, behalve wanneer het (blinden)geleidehonden of hulphonden betreft en deze een bezoeker met identificatiepas begeleiden.
Met een visuele beperking
Voor bezoekers met een visuele beperking zijn twee keer per jaar speciale programma's. Daar hoort een bezoek aan een museumschip bij. Op deze pagina staat het actuele aanbod, ook van andere Rotterdamse musea.
Bereikbaarheid
Het Maritiem Museum heeft geen eigen parkeergelegenheid. Wel is er een strook waar bezoekers afgezet kunnen worden door de chauffeur. Deze strook bevind zich aan de Blaak-zijde van het gebouw. Kom je met openbaar vervoer dan is het aan te raden metrostation Leuvehaven te gebruiken. Vanaf hier is het eenvoudiger om te voet naar het museum te komen. Vanaf metrostation Beurs lopen wel geleidestroken naar de ingang.
Museumhaven en schepen
De museumhaven en de schepen zijn slecht begaanbaar zonder begeleiding. Het wegdek langs de kade is zeer ongelijk.
Hidden Disabilities
The Hidden Disabilities Sunflower is een eenvoudig hulpmiddel waarmee u vrijwillig kunt delen dat u een handicap of aandoening heeft die misschien niet meteen duidelijk is – en dat u misschien een helpende hand, begrip, of meer tijd in winkels, op het werk, in het vervoer of in openbare ruimtes. Wij ondersteunen dit initiatief. In onze museumshop is materiaal verkrijgbaar en ons personeel helpt u graag verder.
Toegankelijkheid schepen en kranen
De kades waar de schepen en kranen liggen in de Leuvehaven, zijn vanuit het museumgebouw goed bereikbaar. De bestrating is ongelijk, waardoor het soms aan te raden is begeleiding mee te nemen. De gemeente Rotterdam zal binnen niet al te lange tijd de bestrating gaan verbeteren.
Vanaf de Schiedamsedijk leiden verschillende trappen naar de kades, sommige steil, sommige breed en met 'luie' treden. De schepen en kranen zijn uitsluitend via een loopplank bereikbaar en helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.
Toegankelijkheid voor kinderen
Sommige kinderen hebben een goede voorbereiding voor hun museumbezoek nodig, zoals kinderen met een autismespectrumstoornis. We werken op dit moment aan een pagina met voorbereidingsmaterialen.
Parkeren mindervaliden
Het Maritiem Museum heeft geen eigen parkeerplaatsen. Bij de hoofdingang is ruimte om personen af te zetten en zijn twee mindervalidenparkeerplaatsen. Meer (actuele) informatie over parkeren voor mindervaliden tref je op de website van de Gemeente Rotterdam.
