Ga naar de hoofdinhoud
Leerlingen maken kennis met technische beroepen

Offshore Experience + Workshop + Bliksemstage

Begeleide les voor VMBO klas 1 en 2

Zonder energie kunnen we niet leven. Om aan de groeiende vraag te voldoen, winnen we energie op zee. Offshore, dus. Nederlandse bedrijven worden wereldwijd gevraagd voor complexe projecten onder extreme omstandigheden. Hoe plaats je een windmolen midden op zee? Hoe boor je naar olie op 7 km diepte? En hoe kunnen we onze energie duurzamer winnen?

Dit onderwijsprogramma inspireert jonge mensen tot een baan of opleiding in de techniek en creëert zo de denkers en de doeners van de toekomst.

Leerlingen maken kennis met technische beroepen

Leerlingen gaan op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee. In opdracht van de manager van het offshore platform (gespeeld door acteur Martin van Waardenberg) worden ze onderworpen aan interactieve tests om te onderzoeken of ze talent hebben voor een baan als boormeester of windmolenspecialist.

De leerlingen ontdekken hoe energie op zee gewonnen wordt en denken mee over de energiewinning van morgen.

Naast het bovenstaand programma op de 'Offshore Experience' kunnen leerlingen onder leiding van professor ‘BigBangBart’ van Mad Science zelf aan de slag. In het technieklokaal aan boord van een museumschip in de museumhaven maken ze kennis met verschillende nieuwe, duurzame manieren om energie op te wekken op zee. Daarna ontwerpen ze in groepjes zelf een nieuw idee en presenteren dit aan de groep.

Het derde onderdeel van het techniekprogramma is een Bliksemstage bij een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. Hier krijgen leerlingen een uniek kijkje in de high tech maritieme wereld van vandaag en de innovaties van morgen.

In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf, waar ze echt de handen uit de mouwen steken op verschillende afdelingen, van de laswerkplaats tot de administratie. Leerlingen zijn hierdoor beter in staat een gerichte keus te maken voor een sector of vervolgopleiding.

De Bliksemstage kan op een andere dag plaatstvinden dan het bezoek aan de tentoonstelling en de workshop.

Voor jullie bezoek:

Lees voor jullie bezoek aan het museum de informatie voor de leerkracht en de instructie voor de begeleiders van het programma.

Na het museumbezoek:

Test terug op de school wat de klas weet over energiewinning op zee met de Offshore Experience Kahoot Quiz.

De programma-onderdelen worden begeleid door een professionele museumdocent, een instructeur van Mad Science en een begeleider uit de maritieme industrie.

Daarom!

  • Draagt bij aan orientatie loopbaankeuze
  • Lesmateriaal op basis van onderzoek- en ontwerpcyclus SLO
  • Workshop als voorbeeldles Wetenschap & Technologie
  • Sluit aan bij 21-eeuwse vaardigheden
  • Direct toe te passen in de klas

Praktische informatie

Kosten: € 10,- per leerling.

Groepsgrootte: 10 - 30 leerlingen per groep bij Offshore Experience en workshop. Minimaal 1 leerkracht + 1 stagiair/ouder per groep. Bijde Bliksemstage wordt de groep in 3 groepjes verdeeld van max. 8 leerlingen. Deze groepen gaan ieder naar een ander maritiem bedrijf.

Tijdsuur Offshore Experience & ontwerpworkshop: 3 uur. Bliksemstage: dagdeel ochtend/middag (kan plaatsvinden op een andere dag dan het museumbezoek).

Boeking verloopt via JINC Bliksemstages: 010 760 07 17 of Iterbraake@jinc.nl.

Mail JINC om te boeken
Boek tickets