Ga naar de hoofdinhoud
Handen uit de mouwen!

Zomervakantie in het museum: heel veel activiteiten voor jong en oud!

Het Maritiem Museum is deze zomer jouw culturele 'dagje uit'. Laat je meevoeren in de maritieme wereld in eigentijdse tentoonstellingen. Doe mee met de vele activiteiten en stap aan boord van de schepen voor een rondvaart. Heerlijk relaxen doe je op het terras van IJssalon Loeve voor het ultieme vakantiegevoel.

8 juli t/m 20 augustus - Handen uit de mouwen in de zomervakantie!

De Maritiem Museum Haven is deze zomer volop in bedrijf: de zeilen zijn gehesen, het dek wordt geschrobd, de stoommachines zijn op stoom en in de hijskraan hangt een paard, dat net uit het ruim getakeld wordt. We bouwen een eigen bootje en in de werkplaatsen worden op ambachtelijke wijze onderdelen voor onze historische vloot gemaakt. Steek jij de handen uit de mouwen deze zomer? Aan de slag!

Dagje uit in de zomervakantie

Op zoek naar een dagje uit deze zomer? Kom dan naar het Maritiem Museum voor een leuk, leerzaam en actief dagje uit, midden in het centrum van Rotterdam. Ontdek onze eigentijdse tentoonstellingen en ga op pad in de Maritiem Museum Haven, waar je het leven aan boord kunt ervaren.  

Beleef de leukste activiteiten in de zomervakantie

Doe mee met één van de vele activiteiten: dekzwabberen, touwslaan, loopplank lopen of het Professor Plons klauterparcours. Er zijn rondvaarten door de oude stadshaven en op de Nieuwe Maas. Heerlijk relaxen doe je op het terras van ijssalon Loeve en het museumcafé hoort er natuurlijk ook bij.  

Beleef de geschiedenis van de Rotterdamse haven! In de warme zomermaanden, van 24 juni t/m 20 augustus, organiseren we rondvaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. Op zaterdag, zondag en vanaf 13 juli ook op donderdag nemen we je mee op een historische rondvaart door de moderne wereldhaven van Rotterdam.

Zie de Erasmusbrug, de ss Rotterdam en de skyline van de stad Rotterdam vanaf het water en ontdek alles over de bijzondere historie van onze museumschepen. De bemanning vertelt je graag over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten. 

We bouwen een boot! En onze bezoekers mochten het ontwerp en de kleur meebepalen. De wedstrijd is inmiddels afgelopen. Maar.....je kunt gewoon blijven kleuren.

Kinderen gaan op 26 juli en 16 augustus aan de slag met maritieme spreekwoorden en brengen deze in beeld. Er worden ansichtkaarten gemaakt die je echt kunt versturen. De workshop is onder begeleiding van stadstekenaar Jeffrey de Bruin.

Tijd: tussen 11 en 15 Locatie: entreehal bij de ingang (links)

Wat is er leuker dan knutselen. Doe je mee? Op 12, 19 juli en 9 augustus komt SCRAP samen met de bezoekers bootjes maken óf Zeemonsters van herbruikbare materialen. De bootjes worden in een waterbak ook écht te water gelaten.

Tijd: van 12:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: In de entreehal aan de picknicktafel bij de reddingsboot.

Wil jij weten hoe een roeiboot gebouwd wordt? Volg dan het bouwproject in de museumhaven waar we ons eigen roeiboot bouwen, een echte St. Ayles Skiff.

De St. Ayles Skiff is gebaseerd op sloepen die vroeger te vinden waren langs de Schotse oostkust. Met die sloepen hielden de dorpen in vroegere tijden hun onderlinge wedstrijden. De sloepen zijn zeewaardig, stabiel en snel ingericht op vier roeiers en een stuurman. De bekende ontwerper Iain Oughtred, heeft de St. Ayles ontworpen voor het Schotse Maritime museum. Ze wilden laten zien hoe een roeisloop gebouwd werd. Daarnaast wilde Oughtred zelf het sloeproeien in Schotland weer nieuw leven inblazen. En dat is gelukt! Bijna 260 'St Ayles Skiffs' staan inmiddels geregistreerd bij de Scottish Coastal Rowing Association en een levendige competitie vindt plaats gedurende een lang regatta seizoen in Schotland.

De verhalen, ervaringen en identiteit van de tweede en derde generatie Kaapverdianen in Rotterdam. Daarover gaat de pop-up expositie ‘Po di Terra’ die vanaf vrijdag 28 juli te zien is in museumschip Geertruida, bij het Maritiem Museum Rotterdam.

In de tentoonstelling komen fotografie, woordkunst en muziek samen om een diepgaand en inspirerend beeld te schetsen van de impact van zeemigratie en de banden met het moederland.

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en om het verhaal van de Indische en Molukse gemeenschap onder de aandacht te brengen is de fotografie expositie Spekkoek Families 2 ontstaan.

Een bruisende afsluiting: Maritiem Festival

Ook op hete, zomerse dagen is er verkoeling te vinden in de haven en het museum. We sluiten de zomer af met het bruisende Maritiem Festival van 30 augustus t/m 3 september.  Het Maritiem Fstival maakt deel uit van het museum programma tijdens de Wereldhavendagen 2023.

Welkom aan boord bij het Maritiem Museum Rotterdam! 

Gratis toegang met het (jeugd)vakantiepaspoort

Heb jij een vakantiepaspoort gekocht? Dan mag je deze vakantie één keer gratis bij ons naar binnen.

Meer weten over het vakantiepaspoort?
Boek tickets