Ga naar de hoofdinhoud

Willarts: Familie aan de Maasmond

Wie is de familie die hier links zo fraai poseert? We weten het helaas niet. Het rijke gezin – vader, moeder en vier volwassen dochters, twee met echtgenoot en kinderen – kijkt ons open aan, duidelijk trots op hun stad en hun status. Wellicht is vader een reder uit Den Briel, de stad op de achtergrond, en bezit hij vissersschepen. Wijst hij daarom naar de vis op de grond? Hun chique kleding valt op naast de eenvoudige kleding van de stadsomroeper links, de visserslui en de zeelieden op het strand.

Omnibus van maritieme verhalen

Willarts laat verschillende verhalen zien op dit enorme werk. Links het verhaal van de redersfamilie, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. Rechts een verhaal over de zeegaande koopvaardij. De drie fregatten vertellen, samen met de dansende, zoenende en vechtende zeelieden en hun geliefden op het strand, over thuiskomst en vertrek van koopvaardijschepen. De pinkschepen op zee (links) en de aanvoer en verkoop van vis op de visafslag vertellen over de visserij.

Hoor meer

Beluister een fragment van de audiotour die bij de tentoonstelling hoort:

00:00:00 / 00:00:00
Portret van een familie aan de Maasmond bij Den Briel, 1633. Olieverfschilderij op doek door Adam Willarts (1577-1664) Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Alle hens aan dek!

Voor de bouw van de tentoonstelling Maritieme Meesterwerken bleek al dat het immense werk van Willarts met bekisting niet in de grootste lift van het Maritiem Museum paste. Gelukkig kent ons gebouw daar een oplossing voor. Hoe we het werk binnenbrachten, zie je in dit filmpje:

Boek tickets