Ga naar de hoofdinhoud

Monet: De hut van de visser

Wordt deze hut gebruikt door douaniers, of door vissers? Beide is waar. Hutten als deze zijn begin negentiende eeuw gebouwd, als het Continentaal Stelsel alle handel tussen het Europese continent en Groot-Brittannië verbiedt. Napoleon stelt deze handelsboycot in 1806 in. Douaniers houden vanuit de hutjes al het scheepvaartverkeer in de gaten, speurend naar smokkelaars. Als de boycot ophoudt en het werk van de douaniers overbodig wordt, nemen vissers de hutten in gebruik om spullen op te slaan of om in te schuilen.

De kust inspireert

Voor impressionisten is de beleving van het moment - de impressie - van het grootste belang. Ook voor Claude Monet, grondlegger en een van de beroemdste vertegenwoordigers van deze kunststroming. Het liefst werken ze in de open lucht, in de natuur. Daar is Monet dan ook veelvuldig te vinden. Vooral de zee en de kust bij Normandië vervelen hem nooit. De scheepvaart interesseert hem nauwelijks. Van hutten als deze bij Varengeville (vlakbij Dieppe) maakt hij minstens vijftien verschillende schilderijen.

Hoor meer

Beluister een fragment van de audiotour die bij de tentoonstelling hoort:

00:00:00 / 00:00:00
‘La maison du pêcheur, Varengeville’ (De hut van de visser, Varengeville) / ‘La maison du douanier de Varengeville’ (De hut van de douanier, Varengeville), 1882. Olieverfschilderij op doek door Claude Monet (1840-1926). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Boek tickets