Ga naar de hoofdinhoud

Kimpe: Zeemanspaar

Waarnaar verlangt een mens het meest, ver weg op zee? De een weet het uit ervaring, de ander zal het zich voor kunnen stellen: naar liefde, naar geborgenheid, naar thuis. Kunstenaar Reimond Kimpe laat de twee werelden van een zeeman zien: het schip ver op zee en het leven aan wal.

De kaarten van het afgebeelde paar liggen op tafel en de drankjes zijn ingeschonken. Het stel ziet er allebei picobello uit – niet alleen zij maar ook hij heeft rood gelakte nagels. Alleen haar decolleté, dat is wel erg nadrukkelijk geschilderd. Is dat een knipoog van Kimpe naar dat andere verlangen van een zeeman: seks?

Markante zeemannen

Kimpe is vooral bekend door het verbeelden van het Zeeuwse leven en markante vrouwen en mannen in Zeeuwse dracht. Daarbij schildert hij vaak de zee, schepen en dijken. Het zijn vaste elementen in zijn schilderijen. Niet verwonderlijk dus dat hij ook regelmatig zeemansportretten maakt. Want zeemannen zijn markant, reken maar.

Hoor meer

Beluister een fragment van de audiotour die bij de tentoonstelling hoort:

00:00:00 / 00:00:00
Zeemanspaar, 1943 Olieverfschilderij op doek door Raymundus ('Reimond') J.P. Kimpe (1885-1970). Collectie Maritiem Museum.
Boek tickets