Ga naar de hoofdinhoud
Nu te zien

Te Water! (8+)

Schepen bouwen zit Nederlanders in het bloed! Hoe is dat zo gekomen? En waren we de besten? Je ontdekt het in ‘Te Water!’. Een spetterende, nieuwe tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam. Hoe bouw je een goed schip? In deze tentoonstelling betreed je een scheepswerf en krijg je een beeld van de ontwikkeling van scheepsbouw in drie perioden. Ook steek je zelf je handen uit de mouwen en ontdek je dat er heel wat bij komt kijken voor je echt ‘te water’ kunt gaan.

Ontdek de Nederlandse scheepsbouw

Al eeuwen rollen schepen van de werf. Schepen om vracht mee te vervoeren, om mee te vissen of om oorlogen uit te vechten. De Nederlandse scheepsbouw ging langs hoge pieken en door diepe dalen, maar is blijven bestaan door zich steeds opnieuw uit te vinden. In ‘Te Water!’ leer je meer over het vakmanschap en de lef waar Nederland als scheepsbouwland wereldwijd om bekendstaat.

Boek je tickets direct online

Leer meer over het vakmanschap en de lef waar Nederland als scheepsbouwland wereldwijd om bekendstaat.

Boek je tickets online met €1,50 korting

Onderzoek

Ondanks de prominente plek van scheepsbouw in de collectie van het Maritiem Museum, zochten we naar meer samenhang in de verhalen.

Vier onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontrafelden de laatste jaren de boeiende geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw sinds 1850.

Dit onderzoek is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het Maritiem Museum Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam binnen het Rotterdam Centre for Modern Maritime History. De verhaallijn van de tentoonstelling is gebaseerd op de uitkomsten van hun onderzoek.

Aan de slag!

En natuurlijk kunnen jullie zelf aan de slag gaan! Ontwerp je schip, kies het juiste gereedschap, bouw de constructie en plaats de juiste onderdelen op het schip. Doe het goed en je krijgt de code om je schip ‘te water’ te laten gaan!

‘Te water!’ is vanaf 19 december te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. Zien we je snel? We wensen je een behouden vaart.

  • De periode tot 1870

    Sinds de middeleeuwen worden in Nederland de beste schepen ter wereld gebouwd. Niet alleen de scheepswerven doen het goed, maar ook de bedrijven eromheen, zoals zeilmakers, touwslagers en smeden.

  • De periode 1870 tot 1983

    Na 1870 verhuizen veel scheepswerven naar een plek aan groter water. Daar komen ook nieuwe werven, want de vraag naar grotere en snellere schepen groeit om vracht, personen en post te vervoeren. Nederlandse scheepvaartbedrijven en werven doen goede zaken. De scheepsbouw wordt een echte industrie waar alles wordt gemaakt wat op een schip nodig is.

  • De periode 1983 tot nu

    Het is 1983. De overheid heeft miljarden in de scheepsbouw gestoken, maar het lijkt allemaal voor niets te zijn geweest. De grote Nederlandse werven bestaan niet meer. Verdwijnt daarmee de scheepsbouw voorgoed uit ons land?

    Nee! De scheepsbouw in Nederland blijft bestaan door zich opnieuw uit de vinden.

Hoge Golven, Diepe Dalen is een boek gebaseerd op een omvangrijk onderzoeksproject naar de geschiedenis van de moderne scheepsbouw in Nederland en biedt een unieke blik op de economische, sociale en technologische veranderingen die deze sector hebben gevormd.

Ontdek het nieuwe boek ‘Hoge golven, diepe dalen’ van Hein Klemann over de Nederlandse scheepsbouw van 1870 tot 2020. Verkrijgbaar vanaf 6 maart.

De promovendi vertellen je in een audiotour meer over wat je ziet en meer over hun onderzoek. De tour is gratis te beluisteren op je eigen telefoon in het museum, maar is ook beschikbaar buiten het museum.

Judith Siegel doet onderzoek naar de Nederlandse scheepsbouwindustrie vanaf 1914. We kijken om die reden in deze aflevering van onze serie 'Opgedoken' naar de maquette van Wilton in de Delfshaven. Deze maquette toont het tijdvak 1914-1915, onder andere te herkennen door de nieuwbouw uit 1914 en de reparatie van de 'Insulinde' in het Wilhelminadok in 1915.

De bouwtekening en de maquette tonen de groei van een werf zoals deze vanaf 1900 in Nederland zichtbaar werden. Je kijkt naar een groot complex bedrijf, met machinefabriek, scheepsbouwloods, helling en zelfs een eigen elektriciteitscentrale. Efficiëntie stond voorop.

Aan het einde van de 19e eeuw liep Nederland op het gebied van scheepsbouw achter, maar in 1914 was die achterstand goed ingelopen. De groei zette door, want al in 1916 werd grond bijgekocht in Schiedam, wat uiteindelijk vanaf 1929 de toekomstige werf van Wilton-Fijenoord zou worden.

Boek je tickets direct online

Je behouden vaart naar het Maritiem Museum begint hier!
Leer meer over het vakmanschap en de lef waar Nederland als scheepsbouwland wereldwijd om bekendstaat.

Boek je tickets online met €1,50 korting
Boek tickets