Ga naar de hoofdinhoud

Havenvrienden fotowedstrijd 2023

De stemming voor de fotowedstrijd van de Havenvrienden 2023 is gewonnen door Danny van den Berg.

Beroep: parttime assurantiemedewerkster/ondersteuner wagenpark beheer bij SGS Nl.
Overige dagen, hobbyfotografie, lid van club Fotonisse in Spijkenisse

Waarom fotografeert u: van kinds af aan ben ik met een fotocamera bezig, natuur, landschap, havens, schepen. Scheepvaart heeft altijd getrokken, mijn vader werkte op de SS Statendam en ging o.a. 2x de wereld rond, fotoalbums bekeek ik en verhalen hoorde ik al als klein kind. Mijn echtgenoot werkte op de Balder en andere schepen, beiden gaan graag naar de schepen kijken op de landtong Rozenburg en sinds twee jaar wonen we aan de oude maas, met zicht tot aan het scheur en Hoek van Holland.  

Waarom delen havenvrienden: niet iedereen heeft de mazzel dat ze bij de bruggen wonen met zoveel scheepvaart, ik deel dat graag. Soms krijg een bericht van de scheepseigenaar of ik de foto's wil sturen en dat doe ik graag voor ze.

Beroep:
Project Leider bij Hebo Maritiemservice. 

Waarom fotografeert u:
Ik fotografeer omdat het leuk is om tijdens mijn werk wat mooie foto,s te schieten van ons mooie equipement in de mooie haven van Rotterdam. 

Het mooiste aan het maritiem museum is de drijvende Stoombok Simson. 

Beroep:
Bedrijfsleider Gall en Gall

Waarom fotografeert u:
Het fotograferen is begonnen is begonnen met vakantiekiekjes, het fotograferen van de havens en vogels is begonnen als ontspanning(en dat is het nog steeds) met een vast vriendengroepje gaan wij er regelmatig op uit om al het moois in het Rotterdamse havengebied te fotograferen.

Mijn hoofdthema's zijn de haven en vogels, wat uitstekend te combineren is in het havengebied.

Beroep:
Sinds 2020 met pensioen, na 40 jaar in de haven te hebben gewerkt als elektromonteur havenkranen bij Frans Swarttouw (nu EBS) en later bij Steinweg Handelsveem.

Ik heb daar een aantal jaren de foto's voor de website en reclamemateriaal op freelancebasis gedaan, naast mijn werk als monteur.

Daar komt mijn interesse voor de haven en de bedrijvigheid eromheen vandaan.

Het museum is een aanwinst voor Rotterdam en de haven. Na 2x de fotowedstrijd te hebben gewonnen, heb ik het ook weer eens van binnen gezien. Toch spreekt mij het buitenmuseum het meeste aan. De collectie daar aan materiaal en de gemotiveerde medewerkers & vrijwilligers.

Beroep:
ik werk sinds mijn 17e met alle plezier in de haven van Rotterdam.

Waarom fotografeert u:
Door de jaren heen een grote passie voor de haven ontwikkeld en inmiddels ook al ruim 17 jaar bezig met mijn hobby; fotografie. En dan met name in de maritieme sector, en dan vooral de container sector!

Op het moment van schrijven ben ik 33 jaar en werk ik al jaren met plezier bij Rotterdam Shortsea Terminals, waar ik Shiftleader en tevens Huisfotograaf ben!

Ik ben van mening dat de haven voor jong en oud is, daarom deel ik regelmatig mijn foto’s op Havenvrienden. Ook ben ik actief op instagram onder de naam: @fromthemountainphoto.
Hiermee probeer ik de jeugd te stimuleren voor het machtige havenwerk, en de oude garde te laten genieten van het moois wat de haven te bieden heeft!

Beroep:
postbezorger POSTNL, shipspotter, bestuurslid Historische Schepen Meppel (H.S.M.) werkgroeplid Keuzedeel Maritiem, initiator Meppel aan Zee


Waarom fotografeert u:

Sinds plm. 1975 is die reden aan verandering onderhevig. De interesse begon bij de sleepvaart. Naast het – op bescheiden schaal fotograferen met een kleinbeeldcamera - groeide de literatuur en ook de interesse in de scheepvaart als geheel. Na aanschaf van een spiegelreflexcamera gingen de reizen richting Rotterdam; de Boompjes, de boekenwinkel bij het museum, een rondvaart, de Open Havendag Rotterdam.

De haven van Rotterdam heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad en ook nu nog. De hectiek en een alsmaar veranderende omgeving, de economie schoof en schuift aan je voorbij. Informatie die je als LEKKO lid las, zag je in levenden lijve tussen de stad en Hoek.

In mijn beginperiode was ik afhankelijk van wat er voor de kant lag en/of aankomst en vertrek – later kon je via internet de verwachte aankomst- en vertrektijden checken en hopen dat je tijdig ter plaatse was.

Minimaal 1 keer per jaar ga ik met mijn zoon naar Rotterdam, naar de Wereldhavendagen of gewoon tussen de bedrijven door. De kroon op deze bezoekjes is voor mij het meevaren met Zeesleper Elbe, fotograferen langs de waterkant en het contact met de Havenvrienden Rotterdam.

Als initiator van de havendag (stichting) Meppel aan Zee heb ik de connectie Meppel – Rotterdam gebruikt en in het verlengde daarvan kwam het Keuzedeel Maritiem (vorig jaar mocht ik de Meppeler doop van de Ab Initio ten uitvoer brengen) en zit ik momenteel in het bestuur van Historische Schepen Meppel.

Beroep:
Ik heb mijn hele leven bij Albert Heijn gewerkt, maar altijd iets met boten gehad. Ooit heeft bij mij, als kleine jongen, een rondgang op de Oranje (met mijn vader als douaneman) in Amsterdam heel veel indruk gemaakt. Opgegroeid in Sneek met een 16 m², later verhuisd naar Hellevoetsluis. Een paar wintertrips gedaan met een zeilboot naar Gran Canaria. Sinds mijn pensionering ben ik met mijn vrouw regelmatig te vinden op o.a. de Landtong met de camera.

Waarom fotografeert u:
Ooit via een Watertaxi-fotosafari in contact gekomen met Watertaxischipper Gerrit van Katwijk en mede daardoor nu één van de beheerders van de Facebookgroep Havenvrienden Rotterdam.
 Het is heel leuk om je foto's samen te delen met andere havenbelangstellenden. Het beweegt, het leeft, er is altijd wel wat! Wij hebben nu meer dan 33000 leden, waarvan niet iedereen actief is, maar wel graag meekijkt.
Gelukkig hebben we een onafhankelijke vakjury voor de Mooiste foto van de Maand, anders had ik niet mee kunnen doen. Fijn vind ik de samenwerking met het Maritiem Museum om zo ook wat moois voor de leden te kunnen organiseren.
De combinatie binnen- en buitenhaven vind ik een mooie samenstelling. Het offshore binnengedeelte is prachtig, ook de miniaturen. Maar de mooiste herinneringen heb ik toch aan de rondgang die ik ooit heb mogen maken door het enorme depot! Jammer dat dit niet bij het museum is in te voegen.

Beroep:
Al vanaf jonge leeftijd ben ik met fotograferen bezig. Allebei mijn opa’s waren beroepsfotograaf geweest, dus ik maakte van dichtbij mee dat er overal foto’s van gemaakt werden.

Waarom fotografeert u:
Toen ik ging varen op de grote vaart, kreeg het fotograferen een nieuwe dimensie door de verre reizen, de landen en culturen. Inmiddels werk ik alweer 20 jaar als loods in de haven van Rotterdam.

Ik kwam erachter dat je niet alleen verre reizen hoeft te maken om iets moois te zien. Ook in de haven van Rotterdam valt genoeg te zien, als je daar dagelijks rondvaart. Ik vind het leuk om details te fotograferen, waarbij een ander zich eerst even afvraagt, wat zie ik nu eigenlijk? Een stuk ankerketting, een roestige scheepshuid, diepgangsmerken of scheepstrossen.

Maar ook het vastleggen van bemanningsleden tijdens hun werk aan boord vind ik leuk om te doen. Je kunt de concentratie, de spanning of trots van hun gezichten aflezen. Als loods is het soms mogelijk om dit van dichtbij en vanuit een ander perspectief te fotograferen.

Maar goed, het loodsen staat altijd voorop natuurlijk. Dus ik heb ook geen professionele camera bij me aan boord van de schepen. Daar moet ik het doen met mijn mobiele telefoon, maar dat maakt het delen daarna wel makkelijker. Op die manier kun je een hoop mensen deel laten uitmaken van ons beroep en de haven, gezien vanuit een ander perspectief.

Zelf hecht ik een hoop waarde aan de historie van de Rotterdamse haven, waar alles ontstaan is. En het blijft machtig om te zien dat de haven nog altijd groeit, zich ontwikkelt en verder innoveert.

Het is mooi dat er een fysieke plek is in Rotterdam waar dit alles gepresenteerd wordt: het Maritiem Museum!

De Havenvrienden

Bent u Havenvriend of wilt u Havenvriend worden?

Bezoek Havenvrienden Rotterdam online
Boek tickets