Als een speer door het water
Begeleide les voor groep 5 en 6
Hoe komt een schip eigenlijk in beweging? Door wind, met behulp van een motor of door spierkracht? Dat ontdekken de leerlingen in deze les! Er zijn allerlei verschillende schepen te vinden in het Maritiem Museum: als model, op schilderijen of in de museumhaven. Sommige zijn al heel oud, andere juist hypermodern. Maar hoe oud ze ook zijn, alle schepen maken gebruik van aandrijving.
Onderzoekend en ontwerpend leren
Bij dit programma gaan leerlingen aan de slag met thema's als energie, kracht, beweging en snelheid. Ze bezoeken een tentoonstelling, waar ze meer ontdekken over aandrijving en scheepstypen. In de workshopruimte aan boord van museumschip Geertruida steken de kinderen vervolgens hun handen uit de mouwen en ontwerpen ze een eigen bootje, dat echt vaart. Hoe maak je een snel schip? En wie is de snelste van de klas?
Praktische informatie
Kosten: € 7,00 per leerling.
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen. Minimaal 2 begeleiders vereist.
Wij vinden het belangrijk dat er voldoende begeleiders zijn, daarom bieden we maximaal 8 begeleiders per groep gratis entree.
Tijdsduur: 120 minuten.
Te boeken van dinsdag tot vrijdag, van 9.30 tot 11.30 uur.
Boek nuDaarom!
- Deskundige begeleiding
- Wetenschap en techniek in de klas
- Onderzoekend en ontwerpend leren
- Kerndoelen: 44 en 45 + 21st century skills
De museumdocent geeft een introductie en vervolgens gaan de leerlingen in groepjes op onderzoek uit, naar de wijze waarop schepen worden aangedreven. Door onderzoeksvragen te beantwoorden, komen ze meer te weten over vormen van aandrijving, het materiaal waarvan schepen worden gemaakt en scheepstypen door de jaren heen. Dit duurt ongeveer 35 minuten.
Workshop: wie ontwerpt de snelste boot?
Daarna wandelen de leerlingen naar museumschip Geertruida, waar ze een workshop volgen van zo'n 85 minuten. Hierbij ontwerpen ze in groepjes een bootje, dat ze testen in de waterbak. Wie ontwerpt de snelste boot door de juiste aanpassingen te doen? De leerlingen mogen hun bootjes mee naar huis nemen.
Het museumbezoek en de workshop worden begeleid. Voorbereiding in de klas is niet noodzakelijk.
Meer weten of boeken?
Bel ons voor meer informatie of een reservering via 010 4029 264 of stuur een email naar sales@maritiemmuseum.nl met je vraag en contactgegevens.
Neem contact met ons op