Ga naar de hoofdinhoud
Zaterdag 2 maart

Museumnacht010

Rotterdam, de havenstad waarin vele culturen elkaar ontmoeten en samen de stad maken. Een stad waarin het Maritiem Museum al 150 jaar plek biedt aan ontmoetingen, het vertellen én het verzamelen van de mooiste verhalen. Dé plaats die je op 2 maart, tijdens Museumnacht010, kennis laat maken met een van de meest uitgesproken Rotterdamse culturen, tradities en rituelen: die van Kaapverdië.

Dompel je onder: de kleurrijke wereld van Kaapverdië  

Beleef tijdens de Museumnacht010 een avond waarin je zintuigen volop geprikkeld zullen worden. Laat je meevoeren op de ritmische klanken en heerlijke geuren en smaken van Kaapverdië. Ervaar een uniek kijkje in de keuken van de Rotterdammer die uit Kaapverdië komt. 

Doe tijdens Museumnacht mee met traditionele dans- en muziekworkshops en laat je inspireren door spoken word en persoonlijke verhalen. Uiteraard kan een bezoekje aan de nieuwe tentoonstelling Verankerd?! -  een expositie met persoonlijke verhalen van migratie over zee door tien jonge, Rotterdamse makers – niet ontbreken. We maken de avond compleet met de jaarlijkse maritieme pubquiz en een DJ.  

Kom, ontmoet en dompel je onder in de Kaapverdische cultuur van Rotterdam! 

Koop nu kaarten voor Museumnacht010

Voor Museumnacht010 koop je één ticket, waarmee je van 20:00 tot 01:00 uur alle deelnemende locaties bezoekt.

Koop nu je ticket

Ontdek ons programma

Dompel je onder in de kleurrijke wereld van Kaapverdië.
Wat kom jij ontdekken in het Maritiem Museum?

Bij het horen van de traditionele muziek uit Kaapverdië van dé Rotterdams band Morabeza is het onmogelijk om stil te zitten. Gooi je heupen los en dans mee! 

Maak kennis met Mariana Ramos, een zangeres met Kaapverdische roots. Haar vader, Toy Ramos, zat eind jaren 50 in de eerste Nederlandse populaire band uit Kaapverdië: Voz de Cab Verde. 

Ook de Kaapverdische zanger Chando Graciosa brengt, samen met het jonge talent Wilson Tavares, de traditionele Batuku en Funana uit Kaapverdië ten gehore. Deze muziekstijlen zijn onlosmakelijk gekoppeld zijn aan het slavernijverleden van Kaapverdië. 

Maak tijdens Museumnacht010 kennis met verschillende authentieke tradities uit Kaapverdië. Dans, zing en trommel mee in deze interactieve workshops! Traditionele Kaapverdische muziekstijlen nemen je mee in de tradities die voortgekomen zijn uit het slavernijverleden of juist hun roots hebben in Oost-Europa 

Luister naar de trommels van São João, een ritueel ter ere van de geboortedag van Sint-Johannes de Doper. Dit feest wordt al ruim 40 jaar in Rotterdam gevierd op het Heemraadsplein.  

Carnaval is ook op Kaapverdië een jaarlijks feest en daarom doen Kaapverdiërs al sinds de jaren 80 mee met de Rotterdamse Zomercarnaval, een groot feest dat de stad ieder jaar weer in beweging brengt.

Test je kennis in onze maritieme pubquiz

Uit hoeveel onbewoonde eilanden bestaat Kaapverdië? In welk land kun je de grootste Kaapverdiaanse community vinden? Wat is eigenlijk de link tussen de maritieme wereld en Kaapverdië? Na deze pubquiz loop jij onze bibliotheek uit als ware kenner en misschien wel als winnaar van een te gek prijzenpakket!

Youngstage: laat je raken 

Met de Youngstage biedt het museum een podium aan drie jongeren met Kaapverdische roots. Paulo, Jane en Amanda delen hun (zeevaart)verhaal vanuit een uniek perspectief.  

Ergens arriveren waar je onbekend bent, je thuis voelen of juist niet, afscheid nemen: het zijn onderwerpen waar iedereen zich in kan herkennen.

Dat was de aanleiding voor het Maritiem Museum om een tentoonstelling te maken over migratie over zee. ‘Verankerd?!’ is een expositie met persoonlijke verhalen van jonge Rotterdamse makers. 

De makers vertellen ieder hun unieke en vaak ontroerende verhaal op hun manier. Verhalen van de eerste, tweede of derde generatie, verteld vanuit hun perspectief. Of dat nu feitelijk of juist aangrijpend is, velen kunnen zich herkennen in de beleving.  

Tijdens Museumnacht zullen verschillende makers aanwezig zijn om hun eigen verhaal te vertellen.  

Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam in de tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Van dam tot wereldhaven.

Rotterdammers nemen je mee in hun verhalen over diverse plekken in de stad, die onmiskenbaar gevormd zijn door de invloed van de haven. Deze expositie is een reis door de tijd, die laat zien dat stad en haven elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

Stap in het verhaal van de afdamming van de Rotte en reis via het centrum naar Rotterdam Zuid, via het havengebied naar de toekomst. Daarbij kom je prachtige stukken uit onze collectie tegen en hoor je verhalen over turbulente ontwikkelingen. 

Ga mee op een ontdekkingsreis aan boord van het zeilschip Oosterschelde!

Terwijl dit unieke Rotterdamse schip de hele wereld overvaart, maken we speciaal voor Museumnacht een stop op een van de eilanden van Kaapverdië. Kijk mee met de jonge onderzoekers die op het eiland Ilhéu Raso zijn geweest en pak de kans om met een van onze conservatoren zeldzame wereldkaarten te bekijken!

Van Kaapverdische pasteitjes, Afrikaanse sieraden, tot Surinaamse cassava chips. Duik in deze levendige markt vol smaken en stijlen die de rijke cultuur van de avond weerspiegelt.

Laat je betoveren door Taalnacht, een initiatief dat Rotterdammers samenbrengt.

Geniet in het Maritiem Museum van boeiende voordrachten om 20:15 uur, 20:45 uur en 21:15 uur, waar taalcursisten onder begeleiding van dichter Derek Otte en andere Rotterdamse woordkunstenaars hun talenten laten horen.

Ervaar de stad tijdens een bijzondere stadswandeling, waarbij je onder begeleiding diverse musea kunt bezoeken, zoals het Maritiem Museum en andere deelnemende instellingen. Het is een unieke gelegenheid om de stad, taal en kunst te verkennen, en tegelijkertijd bewustwording te creëren over taal en laaggeletterdheid in Rotterdam.

Boek tickets