Go to main content

Museumnacht010

In één nacht ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat kan tijdens de Museumnacht010 op zaterdag 4 maart 2023.

Rotterdamse musea en culturele instellingen openen tijdens een uniek feestje hun deuren van 20:00 tot 01:00 uur. Zie in één avond de mooiste tentoonstellingen, unieke collecties, te gekke projecten en bizarre performances

Maritieme Metrolijn – in sneltreinvaart 

Stap tijdens Museumnacht010 aan boord van een fictieve metrolijn en herontdek jouw havenstad. Deze nieuwe, maritieme metrolijn voert je langs onverwachte plekken. Onderweg is alles volop in beweging en ontdek je verrassende perspectieven op de toekomst. De ruime stationshal van het Maritiem Museum staat ook garant voor muziek, dans, een lekker drankje, streetfood en maritieme gezelligheid. Reis je mee en kijk je mee voorbij de horizon?

Streetfood

Tijdens Museumnacht010 komen de lekkernijen uit alle windstreken. Van hotdogs tot Indiase curry, Bubble Tea en vers geschept ijs. Tijdens deze reis kom je niets tekort!

Start spreading the news! Alleen tijdens Museumnacht010 stap je vanuit de vertrekhal van het Maritiem Museum op een directe metrolijn naar the Big Apple. Deze Holland-Amerika-Metrolijn is de nieuwste tak van jubilerende (150-jaar oude) Holland Amerika Lijn. De voorpret begint al in de stationshal, waar straatmuzikanten gebruik maken van de mooie akoestiek. Hier vind je niet alleen streetfood in de beste Amerikaanse traditie, je kunt ook nog snel een tattoo laten zetten of een mooie vintage outfit scoren. Maar pas op voor con-artists: die inleg bij balletje-balletje zie je nooit meer terug. En hebben ze nou echt die ouderwetse strippenkaart weer ingevoerd? Stap in bij station Maritiem.

Swing mee in the American Classic Street dance van de jaren ’30! Ga je op zoek naar een danspartner of daag jij toch je vrienden uit voor een dance battle? New York City is de plek waar culturen op straat bij elkaar komen. Migranten namen hun verhalen en culturen mee waardoor er weer nieuwe ontstonden. Dit zorgde bijvoorbeeld voor de nieuwe dans Lindy Hop - een samensmelting tussen jazzdans, tapdansen en de charleston.  Pak onze metro en reis door de tijd naar het New York van toen. Doe mee met de dansworkshop Lindy Hop door Deirdre en Joost van Slowfeet Studio.

Workshop Lindy Hop: 20:30; 21:00; 22:00; 23:00

Dansen tijdens Museumnacht010

De metro komt aan in New York! Kunnen we hier wel zomaar uitstappen? En waarom dan eigenlijk niet? Op ons Ellis Island Station staan we stil bij de emoties rond een (im)migratie… Ontmoet hier een groep jonge makers die momenteel in samenwerking met het museum een persoonlijke reis aan het maken zijn: over vertrekken en het achterlaten van je oude thuis. Over een reis naar het onbekende. Over aankomen op een vreemde plek, zonder identiteit. En over wortelen: je thuis (durven) voelen op de nieuwe plek. 

Zij zijn druk bezig met het maken van een persoonlijke creatie rond het migratieverhaal uit hun familie of van henzelf. Vanaf half oktober 2023 pas in het museum te zien, maar vanavond nemen ze je al mee in hun verhaal. De makers delen woord en muziek, die hun persoonlijke reis en verhaal opluisteren en illustreren. Uiteindelijk komen we allemaal ergens vandaan. Waar liggen jouw roots? Onderzoek mee... 

Tijden: 20:30, 21:30, 22:30

Ellis Island

Test tijdens Museumnacht010 je kennis van de Holland Amerika Lijn – en wie weet win je een eerste klas metro-ticket voor je bezoek aan New York! Wat weet jij van de Nederlandse geschiedenis van New York? Of juist van de overzeese invloed op de muziekcultuur van Rotterdam? Weet je waarom Hotel New York aan de Wilhelminakade zo heet? De eerste klas “HAL quiz” test je Holland-Amerika kennis in stijl: onder het indrukwekkende plafond van de Grand Hall van de Nieuw Amsterdam. 

Tijden: 20:45, 21:15, 21:45, 22:15, 22:45, 23:15 

Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam in de nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’. Hier kom je erachter hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Bij elk station nemen Rotterdammers je mee in hun verhalen over deze plekken in de stad, die onmiskenbaar gevormd zijn door de invloed van de haven. Reis door de tijd en beleef hoe stad en haven elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Stap in het verhaal van de afdamming van de Rotte en reis via het centrum naar Rotterdam Zuid, via het havengebied naar de toekomst. Onderweg kom je prachtige stukken uit onze collectie tegen en hoor je verhalen over turbulente ontwikkelingen.

Sluit je metrorit af bij eindstation Future, waar VR brillen je reis van verleden naar de toekomst nog intenser maakt.

Altijd al street art willen maken? Zonder metro zou de graffiti cultuur nooit zo snel door New York verspreid zijn. In de jaren zeventig was er zelfs geen metrostel zonder te vinden. Ook Rotterdam heeft fantastisch veel indrukwekkende street art en veel getalenteerde graffiti artiesten. Florian Baltus is er één van. Zijn werk heeft een kenmerkende eigen stijl, met elementen uit de graffiti-kunst. Werk tijdens Museumnacht010 samen aan een groot, trans-Atlantische eerbetoon aan de rauwe graffiti van New York én Rotterdam. Ondertussen laat hij je kennismaken met verschillende technieken met acryl en markers. Leave your mark en werk mee aan deze grote muurschildering.  

Voorbereiding graffiti workshop Museumnacht010
Museumnacht010
Book tickets