Ga naar de hoofdinhoud
Deze meivakantie

Meivakantie in het museum

Het is lente, de zon komt tevoorschijn en de schoolvakantie begint. Hoog tijd om er op uit te gaan!

28 april t/m 12 mei - Op avontuur in de meivakantie

Onze tentoonstellingen zijn te bezoeken, maar ook de museumhaven is weer volop in bedrijf. De schepen zijn weer open voor bezoek en we maken alles spik en span: het dek wordt gezwabberd en de motoren worden warmgedraaid. Aan de kade en in de werkplaatsen gaan onze medewerkers en vrijwilligers aan de slag met demonstraties van maritieme ambachten.

Wat ga jij ontdekken?

Altijd al je eigen knuffel willen maken? 

Deze vakantie kun je je eigen fantasie onderwaterwezen-knuffel maken. De medewerkers van Studio Maki help je met de juiste materialen en technieken een heel eigen creatie te maken. 

Waar: Aan boord van ons binnenvaartschip 'Geertruida’.  
Wanneer: Dinsdag 7 mei 
Tijden: 12:00-16:00u 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs 

Professor Plons en zijn vrienden gaan op wereldreis. De professor gaat ook nog met pensioen, want al 33 jaar heeft hij zijn eigen kinder-doe-tentoonstelling hier in het museum.

Het is tijd om te gaan en ruimte te geven voor een andere nieuwe tentoonstelling. Professor Plons gaat op de lange reis, maar blijft natuurlijk onderzoek doen op allerlei gebieden. Gelukkig gaan zijn vrienden ook mee. 

Kom jij ze uitzwaaien? 

Waar: Museumhaven 
Wanneer: woensdag 8 mei 
Tijden: 14:00u 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs 

Al zeilend over de zeeën kun je bedenken wat er zich onder het wateroppervlak gebeurt.

Wat voor wezens zwemmen en leven daar? Zijn het dieren die je al kent of bestaan er nog veel meer wezens? Bedenk of ze ook ze kleur hebben, licht geven, doorzichtig zijn, groot zijn of juist heel erg klein.  
Laat je fantasie gaan en schilder je eigen onderwaterwezen! 

Waar: Aan de kade in de museumhaven 
Wanneer: donderdag 9 en vrijdag 10 mei 
Tijden: 12:00-16:00u 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs

We gaan deze vakantie de diepzee induiken. Tijdens deze workshop met SKVR leer je hoe jij je eigen stop-motion film kunt maken. 

In deze workshop stop-motion breng je de zee en de wezens die daar leven in kaart. In jouw eigen animatiefilm reizen anderen met je mee, over de horizon. Ga mee op avontuur met Professor Plons. Ontdek samen met hem de magische onderwaterwereld. Vind scheepswrakstukken, onderwaterdieren of verdwaalde walvissen. Alles komt tot leven tijdens deze workshop.

Stop-motion is een filmtechniek waarmee speciale effecten in films kunnen worden gecreëerd. De techniek is al bijna net zo oud als filmen zelf en was voor de komst van digitale animatie een van de primaire special-effects-technieken in de filmindustrie. 

Waar: Entreehal 
Wanneer: woensdag 1 en 8 mei 
Tijden: 12:00-16:00u 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs 

Kleur je eigen onderwaterwereld en win een rondvaart op onze historische schepen deze zomer.

Professor Plons gaat met zijn onderzeeër op reis en ziet van alles onder het wateroppervlak – bijzondere vissen en andere vreemde dieren die je nog niet kent. Kleur ze in en win een rondvaart op de Nieuwe Maas deze zomer. 

Waar: Entreehal
Wanneer: alle dagen in de meivakantie van 28 april t/m 12 mei 
Tijden: Tijdens onze openingstijden 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs 

Bekijk hier de actie voorwaarden voor deelname.

Tijdens de meivakantie wordt er twee keer per dag voorgelezen in de bibliotheek van het museum. 

Hier vind je een grote en oude verzameling maritieme boeken en tijdschriften. Er zijn ook boeken voor kinderen en tijdens de vakantie wordt hieruit voorgelezen 

Waar: Museumbibliotheek
Wanneer: maandag 29 april, dinsdag 30 april, donderdag 2 mei, zaterdag 4 mei en van maandag 6 mei tot zaterdag 11 mei
Leeftijd: 4 t/m 9 jaar 
Tijden: 11:00 en 15:00u 
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs 

En nog meer moois aan de kade

Struin deze vakantie lekker over de kade en luister naar de gratis audiotour van Wilfried de Jong, die je meeneemt door de geschiedenis van deze bijzondere plek. Trek gekregen? Haal een overheerlijk ijsje bij Loeve, neem een kijkje in onze werkplaatsen en loop binnen bij Port Pavillion, waar je kennis maakt met de haven van nu en alles wat daar te beleven is.

Wil je tussen alle activiteiten door even rustig genieten van Rotterdam, vanaf het water? Dan is een rondvaart met onze elektrische fluisterboot Waterbus een goed idee. De rondvaart duurt ongeveer 45 minuten en onderweg vertelt de stuurman je van alles over de geschiedenis van de stad.

Let op: De Waterbus vaart in het geval dat het weer het toelaat en er een schipper aanwezig is.

Rondvaart met de Waterbus door het Maritiem District

In de meivakantie is de smid iedere dag aan het werk. Soms smeedt de smid onderdelen voor onze collectie en soms een mooi object, dat je later terugziet in onze museumshop. Neem een kijkje want nu en dan geeft de smid ook demonstraties.

Demonstratie smeden in de smederij

Kinderen (8+) kunnen een speciale audiotour doen door de tentoonstelling Bestemming Havenstad . Samen met Mees en tante Jane stappen ze in een virtuele metro en komen meer te weten over de stad, de haven en de mensen die er wonen. Misschien herken je sommige plekken wel? Zet je koptelefoon op en ga op reis!

Scan de QR-code bij de ingang van de tentoonstelling om jouw avontuur te beginnen.

Alle dagen open

In de meivakantie zijn we ook op maandag open van 10.00 - 17.00 uur.

Bestel direct online je ticket
kinderen klauteren op klimmuur
Boek tickets