Ga naar de hoofdinhoud

Chinees Nieuwjaar

Op 28 januari wordt het Chinees Nieuwjaar groots gevierd in Rotterdam en dit jaar kun je als bezoeker van het Maritiem Museum ook een stukje van deze viering meemaken.

Ter ere van Chinees Nieuwjaar zijn er een aantal activiteien in het museum die verzorgd zijn door kunstenares Fenmei Hu, in het kader van haar medewerking aan onze nieuwe tentoonstelling 'Bestemming Havenstad'.

Al vanaf zaterdag 21 t/m zondag 28 januari is het museumrestaurant feestelijk aangekleed met papierknipkunst, Chinese lampions en slingers. Op het menu staat een heerlijke vegetarische Chinese noedelsoep.

Chinese jaar van het Konijn

Na een vurig jaar van de Tijger is het nu de beurt aan het Konijn. Dat teken staat voor compassie, vrede en veiligheid – en dat kunnen we in 2023 goed gebruiken! Het Konijn moedigt je aan om respect en compassie te hebben voor de mensen om ons heen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar heb altijd respect voor elkaar. Bekijk de situatie eens vanuit het perspectief van de ander!

In China waren papierknipsels een goedkope manier om het huis te versieren tijdens seizoens- en familiefeesten. Ze werden op ramen, plafonds en lantaarns geplakt als uitdrukking van de verlangens, op het platteland, zoals voorspoed, een overvloedige oogst, vruchtbaarheid, de wens om zonen te baren, gezondheid en de wens van een lang leven. Tevens konden ze boze geesten verdrijven.

Wil jij het ook leren?

Bij deze workshop ga je aan de slag met het maken van raamdecoraties voor het nieuwe jaar, het Jaar van het Konijn. De workshop is gratis voor kinderen die het museum bezoeken (met geldig entreebewijs). De workshop is doorlopend van 11:00 tot 15:00 uur en wordt gegeven door Studio Maky.

De geschiedenis van Chinese dumplings gaat terug tot zo ver als de Sung/Ming dynastie 500-600 jaar geleden. Ze worden gegeten tijdens de Lentefestival wat de begin van een nieuwe jaar aankondigen. Door dumplings te eten laten Chinese zien dat ze elkaar geluk en voorspoed voor een nieuwe jaar toewensen.

Hoe vouw je een dumpling?

Doe mee met de workshop dumplings vouwen in jet museumcafé ‘Het Lage Licht’. Je maakt niet alleen je eigen nieuwjaars-dumplings, maar gaat ze daarna natuurlijk ook lekker opeten. Deelname aan de workshop kost € 5,-. Geef je op bij de kassabalie, maar wees er wel snel bij, want vol = vol.

In de Verolmezaal op deck 1 kun je een korte film bekijken over de traditie van de viering van het Chinese Nieuwjaar in Rotterdam.

De Chinese leeuwendans is een eeuwenoude Chinese traditie en speelt een belangrijke rol op feestdagen en in de godsdienst. De dans wordt geacht geluk en voorspoed te brengen. Daarnaast is het in China gebruikelijk dat de leeuw bij speciale gelegenheden door de eregast met een krop sla gevoerd wordt.

De leeuwendans is te zien bij het terras van museumcafé 'Het Lage Licht'.

Volledig Programma Chinees Nieuwjaar Rotterdam

Door de hele stad wordt het nieuwe jaar gevierd.

Bekijk het programma hier
Boek tickets