Vier Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
Op zaterdag 8 februari vieren we Chinees Nieuwjaar, een eeuwenoude traditie die bol staat van kleurrijke festiviteiten. Volgens de Chinese astrologie is 2025 het jaar van de houten slang – een jaar dat symbool staat voor wijsheid, flexibiliteit en groei.
Wist je dat Katendrecht ooit de eerste Chinatown van Europa was? Rotterdam heeft een rijke Chinese geschiedenis en een levendige gemeenschap, die het Chinees Nieuwjaar elk jaar groots viert.
Van spectaculaire draken- en leeuwendansen tot uitgebreide familiemaaltijden: het is een tijd van samenzijn en geluk wensen. Kom en ervaar zelf de feestelijke sfeer tijdens deze bijzondere periode. Rotterdam viert het Chinees Nieuwjaar zoals alleen Rotterdam dat kan – een smeltkroes van tradities, geschiedenis en gezelligheid.
De emigratie van Chinezen naar Nederland
In verschillende perioden en door verschillende redenen kwamen de Chinezen naar Nederland. De eerste fase werd ingeluid door havenarbeiders. Zij kwamen eind 19e eeuw, begin 20e eeuw naar ons land en werkten in de koopvaardij.
Dit kwam deels doordat een aantal Nederlandse rederijen heel actief Chinezen gingen vragen om hier te komen werken. Ze wilden daarmee een havenstaking van Nederlandse werknemers breken. Deze Chinezen gingen vooral wonen in gasthuizen in Katendrecht in Rotterdam en in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. Op die manier ontstonden daar de eerste Chinese buurten in Nederland.
Een leeuwendans is een dans uit de eeuwenoude Chinese traditie en wordt geacht geluk en voorspoed te brengen. Het speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese godsdienst en op Chinese feestdagen.
Over het ontstaan van de leeuwendans bestaan verschillende verhalen. Volgens een legende kreeg de Chinese Keizer op een avond een droom waarin een vreemd dier zijn leven redde. De volgende ochtend vertelde hij deze droom aan zijn ministers. Een van hen wist te vertellen dat het vreemde wezen leek op een dier uit het westen: de leeuw. De keizer droeg zijn lijfwachten op te bewegen zoals hij de leeuw dat in zijn droom had zien doen, daarmee werd de eerste leeuwendans uitgevoerd.
Maar er bestaan ook verhalen over het vreemde wezen Nijan, dat ieder jaar terugkomt en niet te verslaan is. Nijan is wel angstig voor vuurwerk en daarom wordt bij het Nieuwe Jaar knallend vuurwerk gebruikt om Nijan, het laatste monster op aarde, te verjagen.
Locatie: Op het plein in de museumhaven
Iedereen kent de uitdrukking- ‘ze lijken allemaal op elkaar’. Aziaten lijken allemaal op elkaar- Europeanen- Afrikanen enz. Niets, is natuurlijk minder waar. Deze dag laten we je zien dat Aziaten zeker niet allemaal op elkaar lijken. In het spel ‘Wie ben ik’ laten we je de waarheid ervaren – ieder mens uniek is met ‘eigen uiterlijke kenmerken’.
Speel je mee?
In de Chinese astrologie is het belangrijkste element het teken uit de Chinese dierenriem. Er zijn twaalf tekens: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit of schaap, aap, haan, hond en varken.
In deze workshop leer je welk Chinees teken jij hebt en welke eigenschappen erbij horen.
In onze museumbibliotheek worden er deze zaterdag Chinese verhalen voorgelezen voor kinderen van 4 t/m 9 jaar.
Het museum bezit een groot collectie maritieme boeken en die zijn hier bijna allemaal in de kasten te vinden. Kinderen mogen niet in dit gedeelte komen, maar kunnen wel lekker op de zitkussens plaatsnemen en luisteren naar spannende verhalen.
Kom je luisteren?