Ga naar de hoofdinhoud
Gastevenement

Film: Armazoen

Een zwarte vrouw bereidt zich voor om de hoogste prijs te betalen voor zelfbeschikking; het voor eeuwig afscheid nemen van haar geliefden. Dit in aanloop naar haar sprong, die leidt tot vrijheid door de dood.

De film van Armazoen is gebaseerd op een scheepsjournaalfragment van het schip Hof van Zeeland (onderdeel van de Middelburgse Commercie Compagnie, de Zeeuwse tegenhanger van de WIC en VOC) dat tussen 1732 en 1734 zijn eerste slavenreis maakte, de driehoeksroute tussen o.a. Vlissingen, Angola en de Caribbean.

Het project, in de vorm van een container, staat in de Maritiem Museum Haven. In het fragment dat je daar ziet wordt als bijna nietszeggende aantekening het overboord springen van vijf slaafgemaakte vrouwen beschreven waarbij één de dood vindt. Deze paar ogenschijnlijk onopvallende zinnen werden de basis voor Kunstproject Armazoen. Het is een ode aan deze vrouwen en de ontelbaren met hen, gesymboliseerd door deze ene vrouw.

Ervaar de film zelf in de container

De filmcontainer is open op 18, 19, 20, 21, 25 en 26 april tussen 12:00 – 16:00u. Ieder halfuur wordt de film vertoond en de container biedt ruimte aan 15 personen.
Speelduur: 20 minuten.
Let op: de film is niet geschikt voor kinderen.

Plan nu je bezoek

Tweedelig project

Kunstproject Armazoen bestaat uit twee delen: een dansfilm en een specifiek vertoningstraject in een zeecontainer die een nationale route zal reizen langs verschillende locaties aan de Nederlandse kust: Vlissingen, Rotterdam, IJmuiden, Den Helder en Amsterdam. Daarna zal de container de oorspronkelijke driehoeksreisroute van het slavenschip Hof van Zeeland volgen en deze locaties aandoen: Vlissingen/Nederland, Luanda/Angola en Willemstad/Curaçao. Daarna reist de zeecontainer door naar Paramaribo/Suriname en New York/VS. En keert weer terug naar Nederland.

Het project brengt op een bijzondere en grootschalige manier een verzwegen deel van onze gemeenschappelijke geschiedenis onder de aandacht.

Afbeeldingen: copyrights ©Boa Producties

Boek tickets