Ga naar de hoofdinhoud
6 OKT

Talkshow: Hindoestaanse jongeren, roots en zichtbaarheid

Tijdens het festival Eindeloos India kun je een bijzonder panelgesprek in het Maritiem Museum Rotterdam bijwonen. Centraal in dit gesprek staan Hindoestaanse jongeren die reflecteren op hun persoonlijke ervaringen, roots en zichtbaarheid en representatie van Hindoestanen in Nederland.

Dit panelgesprek vindt plaats in het Maritiem Museum Rotterdam omdat de locatie perfect aansluit bij het centrale thema van migratie over zee, een belangrijk onderdeel van zowel de geschiedenis van Hindoestaanse Surinamers als van de tentoonstelling Verankerd?!

Hindoestaanse Surinamers hebben een rijke geschiedenis van migratie, waarbij de zee een belangrijke rol heeft gespeeld in hun reis van India naar Suriname en later naar Nederland. Het Maritiem Museum biedt een passende context om de link tussen zeevaart en migratie te verkennen, en het is een symbolische locatie om deze verhalen over identiteit, migratie en cultuur te delen.

Het programma

Het welkomstwoord wordt verzorgd door Rosita Girjasing, zakelijk directeur van het Maritiem Museum, gevolgd door een inleiding van Mahesvari Autar, initiatiefnemer van het festival Eindeloos India en oprichter van het cultuurplatform DesiYUP.

Televisiepresentatrice en gespreksleider Jet Sol gaat vervolgens in gesprek met Hindoestaanse professionals over hoe zij hun culturele identiteit ervaren binnen de Nederlandse samenleving.

  • Dialoog 1: Representatie van Hindoestanen in de creatieve sector (cultuur, media)

    • Farzana Alladin (presentatrice en coördinerend redacteur bij Open Rotterdam)
    • Amith Mangre (oprichter van het platform HindoestanenBeLike).
  • Dialoog 2: Zichtbaarheid & representatie in de (geo)politiek en bij de overheid

    • Rajeev Lachmipersad (docent bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden podcastmaker over geopolitiek).                                                                       
    • Nawin Ramcharan (student en lid van de Universiteitsraad aan de Erasmus Universiteit).    
    • Rosita Girjasing (Zakelijk directeur Maritiem Museum Rotterdam)

De middag wordt verrijkt met een creatief intermezzo – een optreden van twee leerlingen van dansschool Natya Sudha.

Na de gesprekken krijgen bezoekers de kans om actief deel te nemen aan het gesprek en vragen te stellen aan de panelleden.

Dit gesprek sluit aan bij de waarin verhalen over migratie over zee worden verteld door jonge Rotterdamse makers. De tentoonstelling toont persoonlijke, ontroerende verhalen over aankomst, afscheid en het vinden van je thuis.

  • Datum: 6 oktober 2024
  • Tijd: 14:30 tot 16:30 (inclusief rondleiding)
  • Locatie: Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1

Boek je ticket

Om bij de talkshow aanwezig te zijn is een museumticket nodig. Boek je ticket online. Met de Rotterdampas, Museumjaarkaart en andere kortingskaarten is het evenement ook toegankelijk. Boek dan toch je ticket online.

Boek je ticket
Boek tickets