Ga naar de hoofdinhoud

Vaar mee met Rotterdamse havengeschiedenis

Beleef de geschiedenis van de Rotterdamse haven! Vaar mee met onze historische rondvaarten op de Nieuwe Maas.

Vaar je mee?

Beleef de geschiedenis van de Rotterdamse haven! In de warme zomermaanden, van 24 juni t/m 20 augustus, organiseren we rondvaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. Op zaterdag, zondag en vanaf 13 juli ook op donderdag nemen we je mee op een historische rondvaart door de moderne wereldhaven van Rotterdam. Zie de Erasmusbrug, de ss Rotterdam en de skyline van de stad Rotterdam vanaf het water en ontdek alles over de bijzondere historie van onze museumschepen. De bemanning vertelt je graag over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten. 

Naast de rondvaart kun je voor of na je vaart de Maritiem Museum Haven bezoeken. Neem een kijkje in Hasselter aak de 'Annigje' en leer meer over het leven aan boord in vervlogen tijden. Bekijk het vakwerk van de smid in de smederij of de zeemansknopen in knopenboot de 'Gruno'. Ontgrendel de informatieve films in de vuurtoren en de werkplaatsen met je ticket en doe mee met zomerse activiteiten aan de kade. En natuurlijk sluit je de dag af met een heelijk drankje of een ijsje in Loeve, ijs | wafels | koffie.

Kosten

Je ticket voor een historische rondvaart geeft ook toegang tot de Maritiem Museum Haven met historische schepen, kranen en activiteiten aan de kade. Toegang tot de werkplaatsen, demonstraties, educatieve films en de film in de vuurtoren over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

  • Volwassene - €16,00
  • Kinderen 4 t/m 15 jaar - €10,00
  • Kinderen t/m 3 jaar - €2,50

Praktische informatie

  • Duur rondvaart: ongeveer 1,5 uur.
  • Zorg dat je 15 minuten voor afvaart (de tijd op je ticket) aanwezig bent op de steiger in de museumhaven. Dan kan de rondvaart op tijd vertrekken.

Deze voormalige werkschepen zijn niet overdekt, hebben geen pluche dekstoelen of een restaurant aan boord. Die zul je ook helemaal niet missen, want deze rondvaarten in Rotterdam zijn een echte unieke maritieme ervaring en een terug-in-de-tijd-reis. Nu zijn vaartochten door Rotterdam op zich al een fantastische belevenis, maar met deze route wordt het een onvergetelijk avontuur.

We vertrekken vanuit de Maritiem Museum Haven richting zee. Onder de Erasmusbrug door, langs de Willemskade met het Wereldmuseum, door naar de Veerhaven, de Parkkade langs café Ballentent, Parkheuvel, Park Euromast en natuurlijk de Euromast zelf.

Vervolgens varen we naar de Schiehaven, de Müllerpier met STC en langs Schiemond. Daarna steken we de Nieuwe Maas over naar de Waalhaven.

Uiteindelijk gaan we Maashaven in langs de imposante SS Rotterdam. We komen langs Hotel New York en de Cruiseterminal. Dan gaan we opnieuw onder de Erasmusbrug door en pakken een stukje Boompjes mee voor dat we weer teruggaan naar de Maritiem Museum Haven.

De schepen

De schepen die worden gebruikt voor de rondvaart zijn bijzondere stukken geschiedenis. Vanuit de oudste en grootste museumhaven van Nederland vertrekken deze voor een mooie rondvaart door Rotterdam. Rotterdam is niet voor niets dé havenstad, want je ziet hoe het water heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

Vaarschema

  • 24 en 25 juni: Rijnstoomsleper 'Pieter Boele'
  • 8 juli: Zeildag met de HELENA
  • Juli: Havendienst 2 en Havendienst 20
  • Augustus: Stoomslepers Volharding 1 en Dockyard V

De ‘HELENA’ (1875) is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Het schip is na een uitgebreide restauratie weer volledig in authentieke staat gebracht. Stap aan boord en geniet.

11:00u Welkom aan boord

11:30u Trossen los! Iedereen is van harte uitgenodigd om te helpen met het hijsen van de zeilen en om even aan het roer te staan. Rustig genieten van ‘Manhattan aan de Maas’, kan natuurlijk ook. Onderweg wordt verteld over de bijzondere gebouwen en havens die we passeren, maar er is ook aandacht voor de unieke geschiedenis van de ‘Helena’, waarin de link wordt gelegd met de moderne scheepvaart om ons heen.

De ‘Helena’ vaart onder de Van Brienenoordbrug door in de richting van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

15:00u Meren we weer af in de Maritiem Museum Haven

Kosten: € 28,- volwassenen / kinderen tot en met 15 jaar €22,- / kinderen t/m 3 jaar €7,50

Op 24 juni kun je meevaren met de Pieter Boele vanuit Dordrecht en op 30 juni gaat de vaart vanuit Rotterdam terug naar Dordrecht. Het is een vaart van ca. 2 uur. Wil je mee? Stuur dan een mail naar vaarten@maritiemmuseum.nl.

Vertrek zaterdag 24 juni 10:30 uur

Vertrek op vrijdag 30 juni om 15:00 uur,

Veiligheid

Een leuke dag op het water blijft ook leuk wanneer iedereen aan het einde weer veilig en wel terugkomt. Daarom varen we uiteraard niet wanneer er een zware storm of zeer hevige regenval is. Mocht dit voorkomen, dan stellen we je tijdig op de hoogte. Het is daarom wel belangrijk dat je altijd zowel je e-mailadres als je telefoonnummer invoert wanneer je jouw ticket bestelt. Bovendien zijn er reddingsvesten beschikbaar en verplicht voor kinderen.

Boek tickets