Ga naar de hoofdinhoud
di / wo / do

We bouwen een boot

Wil jij weten hoe een roeiboot gebouwd wordt? Volg dan het bouwproject in de museumhaven waar we ons eigen roeiboot bouwen, een echte St. Ayles Skiff.

Welke naam krijgt onze St. Ayles Skiff?

Hoe zou de nieuwe aanwinst van onze vloot moeten gaan heten? Jij hebt vast een goed idee! Geef jouw naam-idee snel door via onderstaande knop.

Geef een naam door

De St. Ayles Skiff is gebaseerd op sloepen die vroeger te vinden waren langs de Schotse oostkust. Met die sloepen hielden de dorpen in vroegere tijden hun onderlinge wedstrijden. De sloepen zijn zeewaardig, stabiel en snel ingericht op vier roeiers en een stuurman. De bekende ontwerper Iain Oughtred, heeft de St. Ayles ontworpen voor het Schotse Maritime museum. Ze wilden laten zien hoe een roeisloop gebouwd werd. Daarnaast wilde Oughtred zelf het sloeproeien in Schotland weer nieuw leven inblazen. En dat is gelukt! Bijna 260 'St Ayles Skiffs' staan inmiddels geregistreerd bij de Scottish Coastal Rowing Association en een levendige competitie vindt plaats gedurende een lang regatta seizoen in Schotland.

In deze timelapse zie je hoe we het bootje bouwden

Een andere doelstelling was het ontwerpen van een gemakkelijk te roeien sloep die voor weinig geld en met weinig know-how gebouwd kan worden met als doel: gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de eerste wereldkampioenschap St Ayles Skiff roeien (SkiffieWorlds) in Ullapool in juli 2013. Niet minder dan 32 teams verschenen aan de start voor een competitie over meerdere leeftijds-, heren-, dames- en mix categorieƫn gedurende een week van sportieve kameraadschap. De 4e editie van SkiffieWorlds was in 2022 in Nederland Niet alleen in Schotland is dit in korte tijd hard gegroeid, ook in de Verenigde Staten, Engeland, Australiƫ, Nieuw-Zeeland en Nederland.

De St. Ayles Skiff is een roeiboot met goede eigenschappen voor competitief roeien. De sloep is licht van gewicht en gemakkelijk in en uit het water te laten door een kleine bemanning. Doordat er met een relatief klein gezelschap geroeid kunt worden is er meer flexibiliteit is bij het organiseren van roeisessies binnen de roeiverenigingen.

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere sloep?

Kom dan kijken hoe we deze bouwen in het museum. Elke dinsdag t/m donderdag is een klein team aan de slag met de bouw van onze eigen St Ayles Skiff. Tot half juni gebeurt dat in de houtwerkplaats en daarna op de ponton aan de gastensteiger.

Timelapse van de bouw van een St Ayles Skiff Engeland
Boek tickets