Ga naar de hoofdinhoud

Programma Museumnacht010

Dompel je onder: de kleurrijke wereld van Kaapverdië

Maak tijdens Museumnacht010 kennis met verschillende authentieke tradities uit Kaapverdië. Dans, zing en trommel mee in deze interactieve workshops! Traditionele Kaapverdische muziekstijlen nemen je mee in de tradities die voortgekomen zijn uit het slavernijverleden of juist hun roots hebben in Oost-Europa.

  • 20:30 uur Grand opening act
  • 20:45 uur Workshop: Batuku
  • 21:15 uur Workshop Mazurka
  • 21:45 uur Live muziek: Morabeza Band
    • Mazurka, Coladeira, Morna & Funana
  • 22:15 uur Workshop São João
  • 22:45 uur Workshop Carnaval
  • 23:15 uur Live muziek: Morabeza Band
    • Carnaval, Coladeira, Batuku, São João
  • 00:00 uur DJ: Torres Gomes
  • 01:00 uur Einde avond

Tijdens Museumnacht is er Deck 1 een podium gecreëerd voor drie jongeren in de Verolme Zaal. Zij zullen vanuit hun perspectief reflecteren op de Kaapverdische cultuur en wat deze voor hen betekent. Maar ook zullen ze zich buigen over scheepvaartverhalen gezien de geschiedenis van de meeste Kaapverdianen via de zee is verlopen.

Ook test je je kennis in de Maritieme Pub Quiz in de Bibliotheek.

  • 21:00 uur Youngstage met Jane Ortet, Amanda Almeida en Vilson Tavares 
  • 21:15 uur Maritieme Pubquiz
  • 21:30 uur Youngstage met Jane Ortet
  • 21:45 uur Maritieme Pubquiz
  • 22:00 uur Youngstage met Amanda Almeida
  • 22:15 uur Maritieme Pubquiz
  • 22:30 uur Youngstage met Vilson Tavares 
  • 22:45 uur Maritieme Pubquiz

Verankerd?!

Het Maritiem Museum presenteert een tentoonstelling over migratie over zee. ‘Verankerd?!’ is een expositie met persoonlijke verhalen van jonge Rotterdamse makers. 

De makers vertellen ieder hun unieke en vaak ontroerende verhaal op hun manier. Verhalen van de eerste, tweede of derde generatie, verteld vanuit hun perspectief. Of dat nu feitelijk of juist aangrijpend is, velen kunnen zich herkennen in de beleving.  

Taalnacht

Taalnacht, een initiatief dat Rotterdammers samenbrengt tijdens Museumnacht010. Geniet in het Maritiem Museum van boeiende voordrachten, waar taalcursisten onder begeleiding van dichter Derek Otte en andere Rotterdamse woordkunstenaars hun talenten laten horen.

Ervaar de stad tijdens een bijzondere stadswandeling, waarbij je onder begeleiding diverse musea kunt bezoeken, zoals het Maritiem Museum en andere deelnemende instellingen. Het is een unieke gelegenheid om de stad, taal en kunst te verkennen, en tegelijkertijd bewustwording te creëren over taal en laaggeletterdheid in Rotterdam.

  • 20:15 uur Taalnacht Sessie 1
  • 21:00 uur Taalnacht Sessie 2
  • 21:30 uur Taalnacht Sessie 3

Vul de kortingscode TAALNACHTxMUSEUMNACHT in de ticketshop van Museumnacht010 om je ticket te kopen. Met deze kortingscode kost een ticket € 10,-. Dit ticket is de bevestiging dat je deelnemer bent van Taalnacht.

Marktkramen

  • Diambar Origins – non food
    Ontdek handgemaakte Afrikaanse kunst en meer.
  • Giselientje – non food
    Giselientje staat voor positieve, kleurrijke energie overbrengen door middel van handgemaakte sieraden.
  • Lena’s Store – non food
    Unieke maar vooral betaalbare items. Van bijzondere sieraden tot vintage kleding en van kleurrijke waaiers tot nostalgische woonaccessoires.
  • Atanasia (van restaurant Ta Lois) - food
    Verwen je smaakpapillen met de lekkerste pasteitjes.
  • Flores das Ilhas – non foodKaapverdische en Afrikaanse (kinder)kleding en accessoires. De opbrengst gaat naar kinderen met een beperking die leven in Kaapverdië.

Ontdek alle acts en sprekers

Morabeza is een veelzijdige band bestaande uit vier getalenteerde Kaapverdische muzikanten, die een rijke ervaring hebben opgebouwd binnen zowel de traditionele Kaapverdische muziek als daarbuiten.

Deze diversiteit vormt de kern van hun muzikale identiteit. De band put uit een diepe traditie, maar omarmt ook invloeden uit genres als jazz, Braziliaanse muziek en Latin, waardoor ze een unieke en dynamische sound creëren. Hun repertoire strekt zich uit van begeleidingswerk tot zelfstandige concerten, waarbij zowel gezongen nummers als instrumentale stukken worden vertolkt.

Paulo Bouwman is een vooraanstaande gitarist in de Kaapverdische muziekscene, en zijn veelzijdigheid strekt zich uit tot ensembles variërend van Braziliaans tot jazz, pop en soul. Naast zijn werk als begeleider en producent voor verschillende artiesten, neemt hij in Morabeza de rol van zanger op zich. 

Toy Vieira, een legendarische toetsenist en meester-producer, heeft gedurende zijn veertigjarige carrière op de Kaapverdische eilanden en daarbuiten een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Als multi-instrumentalist heeft hij velen albums opgenomen en geproduceerd, en samengewerkt met gerenommeerde nationale en internationale muzikanten, waaronder Cesaria Évora en Stromae.

Francelino Silva, afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam met een specialisatie in jazz, brengt zijn kenmerkende jazzy stijl naar elke band waarin hij speelt. Hij heeft zijn stempel gedrukt op zowel de Kaapverdische muziekscene als de jazzscene in Europa door zijn samenwerkingen met diverse artiesten.

Walter Matos levert met zijn drumwerk de ritmische basis die de sound van Morabeza definieert. Als veelzijdig muzikant beheerst hij verschillende genres, van Kaapverdische muziek tot soul, pop en gospel. Naast zijn rol als drummer draagt hij ook bij aan de arrangementen van de band, waardoor hij een integraal onderdeel is van hun muzikale creativiteit.

 

Zangeres Mariana Ramos is als gastartiest speciaal uitgenodigd voor het evenement. Zij wordt daarbij begeleid door de band Morabeza.

Mariana Ramos is een van de vertegenwoordigers van de Kaapverdische muziek en met haar muzikale veelzijdigheid vertolkt ze vele muziekgenres die Kaapverdië telt. Mariana heeft ook een (muzikale) link met Rotterdam, haar vader heeft namelijk in de populaire band uit Kaapverdië gezeten ‘Voz de Cabo Verde’. De band was in Rotterdam opgericht in 1966.

Batuku is een van de oudste muziekvormen uit Kaapverdië en komt oorspronkelijk van het Kaapverdische eiland Santiago. Het werd traditioneel vooral door vrouwen beoefend.

De muziek stamt vermoedelijk af van de muziek die tot slaaf gemaakte Afrikanen vanaf de 15e eeuw meenamen naar Kaapverdië. De muziek en dans is lange tijd verboden geweest vanwege de geheime boodschappen die via de muziek werden doorgegeven en de sensuele dansbewegingen.  De groep Batuku é Nos Alma verzorgt de Batuku workshop.

Batuku é Nos Alma betekent Batuku is onze ziel. De naam ontleend zich uit het gedicht van Nha Dunda ‘Kaoberdiano Dambará dat een eerbetoon is aan Batuku.

De groep Batuku é nos alma is samengesteld uit verschillende Batuku groepen die Rotterdam telt en is opgericht in 2020. 

Mazurka is een traditionele dans en muzieksoort die zijn oorsprong vindt in Oost-Europa. Mazurka is een dans in driekwartsmaat met een extra nadruk op de tweede tel. 

Ook buiten Europa wordt mazurka bekend zoals op Cabo Verde. De groep Flores das ilhas is een Mazurka dansgroep in Rotterdam en geeft de Mazurkadans workshop.

Flores das Ilhas betekent ‘Bloemen van de eilanden’ wat een verwijzing is naar de verschillende Kaapverdische eilanden. Flores das Ilhas is van oorsprong een traditionele Mazurka dansgroep, maar organiseert daarnaast ook sociale en maatschappelijke activiteiten zoals het jaarlijkse Valentijnsdiner voor dak- en thuislozen.

Foto: Fierté De Cactus (unsplash.com/@fiertedecactus)

São João ook wel Sint-Jansfeest is een christelijke feestdag dat op 24 juni gevierd wordt. Het is de dag waarop de geboorte van de Johannes de Doper, ook wel São João Baptista, wordt herdacht.

Op Kaapverdië wordt de dag gevierd met een processie, trommel- en bootritueel. Tijdens het feest vraagt men ook om bescherming van zeelieden. In Rotterdam wordt het feest al ruim 40 jaar gevierd op het Heemraadsplein. Het Heemraadsplein heeft ook een officieel naambord Pracinha d'Quebrod (platzakkeplein) zoals de eerste generatie Kaapverdianen het plein ooit noemde.  De workshop wordt gegeven door oudgediende die al jaren op het São João feest op het Heemraadsplein trommelen.

Carnaval hoort tot een van de tradities van Kaapverdië. Elk jaar wordt het feest groots en uitbundig gevierd en veranderd voornamelijk het eiland São Vicente in een mini Brazilië.

De eerste generatie Kaapverdianen in Rotterdam waren betrokken bij de eerste edities in de jaren 80 van het tegenwoordige Zomercarnaval.

Sambaschool Lita Morena geeft de dansworkshop Carnaval

Danseres Lita Morena is geboren op Kaapverdië het eiland Santo Antão en groeide op het eiland São Vicente. Al op jonge leeftijd komt ze in aanraking met carnaval en danste ze elk jaar mee met de carnavalsparade op het eiland São Vicente. Op 18-jarige leeftijd verhuist ze naar Rotterdam en al vrij snel doet ze mee met het Rotterdamse Zomercarnaval. Bij het zomercarnaval is ze bekend als de ‘Samba Queen’.

Lita Morena heeft haar eigen Sambaschool waar ze wekelijks les geeft. Ook geeft ze sambashows en carnaval workshops in heel Nederland en het buitenland.

Amanda Almeida

Amanda Almeida is een Kaapverdische R&B zangeres uit Rotterdam, die haar muziek verrijkt met een vleugje Pop en Soul.

Haar muzikale carrière begon bij het experimenteren met a capella muziek, wat resulteerde in de theatershow Amanda versus Amanda. De muziek die in de theatershow te horen was, is ook uitgebracht op een EP met de steun van Women Connected en een Voordekunst crowdfundingcampagne.
Amanda heeft een passie voor Afrikaanse dans en cultuur, waardoor ze zich is gaan verdiepen in genre Afrobeat. Haar EP 'Summer Lovin' is een resultaat hiervan.
Amanda wil anderen inspireren door haar eigen reis naar openheid, zelfontdekking en creativiteit te delen.

Amanda wordt bij haar act begeleid door de gitarist Melissa Joyce.

Jane Ortet

Jane Ortet koestert als haar missie om Black History op een werkelijk betoverende wijze te introduceren bij de jonge generatie.

Dagelijks deelt ze op haar Instagram- en Facebookpagina intrigerende verhalen die de diepte van Black History belichten. Voor Jane is Black History niet slechts een onderwerp om naar te zoeken in onze samenleving; het is een schat die weinig aandacht krijgt op school en thuis. Het overstijgt verre van de bekende vertellingen over slavernij, kolonialisme, burgerrechtenbewegingen en popcultuur.

Het omvat de pracht van een van de allereerste beschavingen, doordrenkt met wetenschappelijke ontdekkingen, doordacht in ontwikkeling, doordesemd van kunst en doortrokken van cultuur. Door te vertellen over onze oorsprong, onthult Jane niet alleen het verleden, maar wijst ze ook de weg naar onze toekomst. Haar dagelijkse verhalen dienen als een brug tussen wat vaak over het hoofd wordt gezien en wat we moeten koesteren, en dat doet ze met een diepgaande schoonheid die de ziel raakt.

Vilson Tavares

Vilson Tavares begint zijn muzikale reis al op zeer jonge leeftijd. De klanken van de accordeon stelen zijn hart en hij beoefent het instrument.

Het instrument bespelen vergelijkt hij met het dansen van zijn handen over de toetsen van de accordeon. Als accordeonist is hij voortdurende op ontdekkingsreis naar de harmonieën die de ziel beroeren. De accordeon is een instrument die een bepalende klank geven in de authentieke muzieksoort uit Kaapverdië Funana.

Boek tickets