Ga naar de hoofdinhoud
30 AUG T/M 3 SEP

Maritiem Festival 2023 - Stapel op de haven!

Sluit je zomer bruisend af met het Maritiem Festival van woensdag 30 augustus t/m zondag 3 september. Wij zijn stapel op de haven! Jij toch ook?

Het Maritiem Festival zit boordevol maritieme activiteiten, in aanloop naar én tijdens de Wereldhavendagen. Het is goed toeven bij het Maritiem Museum, op de kade of in het paviljoen.

De museumhaven bruist!

Het hele festival is de Maritiem Museum Haven dé plek waar jij voor anker kan gaan! Dan kun je ook meteen een kijkje aan boord nemen van één van de vele schepen: van zeilschepen tot stoere stoomslepers. Er is zóveel te zien en te doen.

  • Woensdag 30 augustus: 10.00 - 17.00 uur
  • Donderdag 31 augustus t/m zaterdag 3 september: 10.00 - 22.00 uur
  • Zondag 3 september: 11.00 - 17.00 uur

Festivalprogramma van dag tot dag

Bekijk het hele programma van het Maritiem Festival met de precieze tijden, locaties en meer informatie.

Ontdek het hele programma

Relaxen met een drankje en live muziek

Als de avond valt, sluiten we de dag af met live muziek. Steeds met een ander thema, van jazz tot havenliederen. Zak lekker onderuit met een hapje en drankje bij museumcafé Het Lage Licht. Of ga met de voetjes van de vloer!

Op donderdag, vrijdag en zaterdag gaat het festival in de museumhaven door tot 22.00 uur.

Bijzonder erfgoed: boord aan boord

Het wordt een drukte van belang aan de steigers! Daar ligt namelijk een breed scala aan schepen. Visserij, van haring en tonijn tot plastic, maar ook volop maritiem erfgoed. Onze graanzuiger is onder stoom en de vele (gast)schepen zijn gratis te bezoeken.

(Het programma gaat onder de foto verder.)

St. Ayles Skiff: te water!

De hele zomer bouwden we aan een St. Ayles Skiff. Op 30 augustus om 16.00 uur wordt deze sloep te water gelaten. Dit gebeurt in het bijzijn van Sofia (8 jaar), die met haar kleurplaat won en zo de wit-groene kleur van de boot bepaalde.

Foto-expositie Wereldhavendagen

Op onze gevel is de Wereldhavendagen-expositie ‘Diep in de haven’ te bewonderen. Fotograaf Anne Reitsma maakte vijf fotoreportages over werken in de Rotterdamse haven, met onder meer roeiers en het duikersteam van de douane. De 46e editie van de Wereldhavendagen vindt plaats van 1 t/m 3 september.

Een vracht verhalen

Containers vormen het middelpunt van het festivalterrein. Daar luister je naar inspirerende sprekers, kun je meedoen aan workshops of lekker relaxen onder de speciale zeilen, beschilderd door kinderen uit Genua en Rotterdam.

Vertellers pakken hun moment op de zeepkist en delen ideeën over zee-migratie, erfgoed en een duurzame toekomst.

  • 'Hier begint de Zee' Container | Deze container is bijzonder van binnen én van buiten! Street artists beschilderden deze container rond het thema 'Hier begint de Zee', in een project van All Caps en Unity in Diversity. Volg de wereldreis van zeilschip Oosterschelde met een live verbinding op donderdag, vrijdag en zaterdag. Of vaar zelf met de vaarsimulator van Vstep en ontdek of jij je roer recht kunt houden!
  • KleanUp Container | In dit speciale "plastic lab" volg je welke reis plastic afval maakt. En: van iets dat is weggegooid, is nog iets heel moois te maken.
  • Uncontained Art | Bewonder de expositie van Florian Braakman en Valentina Fusco over je thuis of juist ontheemd voelen.

Vaar mee met museumschepen

Zin om Rotterdam te beleven vanaf het water? Tijdens de Wereldhavendagen kan dat met één van de historische rondvaarten met onze Volharding I of Dockyard V. Er is een beperkt aantal kaarten. Wees er snel bij!

Boek tickets via de Wereldhavendagen
Boek tickets