Ga naar de hoofdinhoud
Doorlopend

in Darwins kielzog

Ga mee op een natuur-ontdekkingsreis aan boord van driemastschoener 'Oosterschelde'! Terwijl dit unieke Rotterdamse zeilschip aan de andere kant van de wereld vaart, beleef je de avonturen mee in de installatie in onze entreehal.

Rotterdam is de thuishaven van de 'Oosterschelde' en regelmatig legt het schip aan in onze museumhaven. Maar op dit moment is dit unieke zeilschip bezig met een wereldreis met jonge wetenschappers aan boord, doet het de reis van Charles Darwin van bijna 200 jaar geleden nog eens over. Hoe gaat het nu met de diersoorten die Darwin onderweg bestudeerde? Hoe passen planten en dieren zich aan de veranderende omstandigheden aan?

De jonge onderzoekers onderzoeken de toekomst van de zee en gebruiken daarbij ook het verleden. Hoe brachten we vroeger de wereld in kaart? Hoe verandert je beeld van de wereld als je eromheen zeilt? Volg de reis met en ervaar de wilde natuur van de oceanen.

World Oceans Day

Op 8 juni is het World Oceans Day (Wereldoceanendag). Op deze dag tonen we de hele dag twee fascinerende video's gemaakt door Darwin Leaders tijdens het Darwin200 project. De video's draaien de hele dag in de Verolmezaal en duren samen ongeveer 30 minuten. 

Voorlezen voor de kleinste bezoekers (4+)
Ook wordt er voor de kleinste bezoekers van het museum voorgelezen in de bibliotheek.

Bestel een kaartje en kom kijken!

Op 4 augustus 2023 vertrok de 'Oosterschelde'uit Rotterdam voor haar wereldreis. Wij gaven kopieën van historische kaarten mee uit onze collectie. Materiaal van soms wel vijf eeuwen oud, waarin je meekijkt met de zeevaarders van toen.

Rond 1600 voeren Rotterdamse schepen voor het eerst de wereld rond. Ze brachten gebieden in kaart die Europeanen nog niet eerder hadden gezien. Wat klopt er nog van die kaarten van toen? Hoe bruikbaar zijn ze om mee te navigeren? Dat gaan we de komende tijd uitzoeken samen met de kapitein en stuurman aan boord van de 'Oosterschelde'.

Tijdens de wereldreis van de Oosterschelde gaan in totaal circa 200 jonge onderzoekers (de Darwin leaders) op verschillende etappes mee aan boord om de natuur te bestuderen. Net zoals Charles Darwin, die als 22 jarige mee mocht met de wereldreis van de HMS 'Beagle'.

Het Darwin 200 programma wil jonge onderzoekers dezelfde kans geven. De Darwin leaders vormen een selectie van de beste 18-25-jarige wetenschappers en natuurbeschermers uit 200 landen en staten. Ze zijn geselecteerd vanwege hun passie voor natuurbehoud en hun inspanningen tot nu toe om onze planeet te beschermen en te herstellen.

Ze krijgen aan boord van het schip een intensieve training om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om de natuurbehoudsproblemen van morgen aan te pakken. Al hun bevindingen worden met ons gedeeld. Zo ook die van de Nederlandse Jessica Tax, die in Brazilië het regenwoud in ging.

Jessica is een van de Nederlandse Darwin leaders.

Het scheepsmodel van de 'Oosterschelde' in de entreehal toont allerlei details waardoor je meer over het schip te weten komt. Maar we voegen er nog een extra laag aan toe met de ‘verderkijker’: een Augmented Reality tool waarmee je ervaart hoe het leven aan boord is.

Hier alvast kijken?

Heb jij vragen aan de bemanning van de Oosterschelde? Een aantal kinderen ging je voor. Scheepskok Richard geeft antwoord.

Boek tickets