Ga naar de hoofdinhoud
Direct zichtbaar

Britney Lindo - Stille gronden, diepe wateren

Expositie over de impact van het slavernijverleden op een jonge Rotterdammer.

Bijzondere presentatie in beeld en geluid

Deze bijzondere presentatie, direct zichtbaar voor elke Rotterdammer vanaf de Schiedamsedijk, is het eerste resultaat van een bijzondere samenwerking die het Maritiem Museum is aangegaan. De scheepvaart heeft een cruciale rol gespeeld in ons koloniale- en slavernijverleden en al langere tijd heeft het museum aandacht voor dit onderwerp.  

Britney Lindo gastcurator
In de samenwerking met spoken word artist Britney Lindo zet het Maritiem Museum de volgende stap in de dialoog met de stad. Van participatie en klankbordgroepen naar co-creatie. We zetten onze deuren steeds meer open om het gesprek te voeren. In het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden is Lindo gevraagd om als gastcurator op te treden. Geïnspireerd door de collectie van het Maritiem Museum legt zij de verbinding tussen het Nederlands slavernijverleden en de maritieme wereld. In haar verhaal maakt zij de bezoekers deel van de tweestrijd die zij voelt met haar stad Rotterdam. Enerzijds houdt Britney van de plek waar zij is opgegroeid, anderzijds heeft zij meer en meer moeite met het verleden van de stad die haar voorouders zoveel pijn heeft gedaan. 

Raamschildering
Voor het verbeelden van deze tweestrijd is samenwerking gezocht met de Rotterdamse kunstenaars Marloes de Kiewit (raamschildering) en Tom Vincentie (betiteling). Voor zowel bezoekers van het museum als toevallige passanten is een bijzondere, grote raamschildering te bewonderen waarin de impact van het slavernijverleden op het leven van individuele Rotterdammer is verbeeld.

Hoe is het mogelijk te houden van een plek waar mijn zolen zich op bevinden, terwijl mijn voeten het vertikken te gronden?

Britney Lindo

Beluister het verhaal van Britney

Scan de QR code of neem plaats op de bank en luister naar het verhaal van Britney. In zeven hoofdstukken van ieder twee minuten gaat zij het gesprek aan met de stad, het water en de tijd. Een reis vol emoties die voor veel mensen in Rotterdam met een gedeeld verleden, zeer herkenbaar zal zijn.  

Beluister hier
Boek tickets