Go to main content

Redders op zee: 200 jaar KNRM

Het Maritiem Museum Rotterdam staat stil bij het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) door een tijdelijke presentatie en met verschillende activiteiten.

Ontdek meer over de ontwikkeling van de reddingboten van de KNRM en volg de bouw van een reddingssloep in de houtwerkplaats. En houd onze agenda in de gaten, want er komen ook reddingboten op bezoek in de museumhaven.

Fototentoonstelling Jeroen Hofman

Landschapsfotograaf Jeroen Hofman heeft een bijzondere werkwijze: hij maakt zijn foto’s vanuit de hoogwerker van een glazenwasser. Dat vogelvlucht perspectief maakt de rol van de KNRM stations in het Nederlandse landschap zichtbaar, van het uiterste noorden tot in de Zeeuwse delta. Het juiste punt voor de foto is, volgens Jeroen: “daar waar je de mensen niet meer kunt horen en de vogels nog net niet kunt aanraken.”

De fototentoonstelling is te zien op de gevel en in de entreehal van het museum en is daardoor gratis toegankelijk.

We bouwen onze eigen reddingssloep

De reddingssloep van de zeemeeuw wordt opnieuw gebouwd. Een project in samenwerking met het Hout - en meubileringscollege en het Maritiem Museum.

De redders’ steun en toeverlaat’ in de bibliotheek is alleen te bezoeken van dinsdag t/m zaterdag en in de Rotterdamse zomervakantie van maandag t/m zaterdag.

Wat zijn de redders op zee zonder hun reddingboot? Niets! In het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) is ook deze steun en toeverlaat aan verandering onderhevig. Iedere nieuwe generatie reddingboten is voorzien van de nieuwste technologieën om de acties op zee zo goed en veilig mogelijk te kunnen uitvoeren. Ook, en misschien wel vooral, voor de redders zelf.

De presentatie 'De redders’ steun en toeverlaat' in de bibliotheek staat stil bij twee eeuwen aan innovaties van de reddingboot. Het begint allemaal wanneer Henry Greathead in 1789 de ‘Lifeboat’, een boot speciaal voor het redden, ontwerpt. Foto’s, prenten en modellen tonen de ontwikkelingen en belangrijkste kenmerken van de reddingboten. Kijk mee naar een aantal van de technische innovaties van de afgelopen 200 jaar!

Robin de Puy - Portretten van redders

Waar Robin de Puy de redders dicht op de huid portretteerde, interviewde schrijfster Maria Barnas hen over het reddingswerk. Alle interviews zijn te vinden in het speciale jubileumboek, te koop in onze Museumshop.

Kom jij ook?

De tijdelijke KNRM-expo is verlengd t/m 8 september.
Het bijbehorende botenbouw project duurt tot eind van het jaar.

Bestel nu online je ticket
Book tickets