Gehe zum Hauptinhalt

150 jaar Maritiem Museum Rotterdam

Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Dat vieren we! We hebben het hele jaar door feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite én een verjaardagsactie om van te smullen in ons museumcafé: een stuk appeltaart voor maar 150 cent.

Het begon allemaal aan de Willemskade.

Daar bevond zich het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub, geopend in 1852 door koning Willem III. Zijn broer Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek - en legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum. 

Inmiddels beheren een collectie die behoort tot de wereldtop. We zijn er trots op dat we al 150 jaar lang mensen kunnen inspireren met maritieme verhalen en objecten van vroeger en nu - met daarbij een blik op de toekomst.  

Wat hebben we dit jaar voor de boeg?

Onze jubileumwebsite: ontdekkingsreis vol verhalen

We lanceren onze speciale jubileumwebsite. Ga mee op ontdekkingsreis door 150 jaar maritieme geschiedenis.

We lichten collectiestukken uit, bijzondere tentoonstellingen, samenwerkingen en personen die belangrijk zijn geweest voor het museum en/of de maritieme geschiedenis. Laverend van ons topstuk – het Mataró-model – tot aan een van de kleinste stukken: een zonnewijzer van 5 cm. Van Prins Hendrik tot aan Joop de Haas en van museumcafé Het Lage Licht tot aan IJssalon Loeve. 

Een drukke museumhaven op een zomerse dag

Een zomer vol activiteiten

Deze zomer pakken we extra uit: van juni tot begin september komen we met bijzondere, gezellige en spectaculaire maritieme activiteiten. Voor de liefhebber en voor de hele familie. Kinderen kunnen meedoen aan allerlei doe-activiteiten terwijl ouders lekker kunnen relaxen op een strandstoel aan de kade. Alvast een greep daaruit: 

  • Overslagdemonstratie van 'Stadsgraanzuiger 19'  
    Voor het eerst zal de gerestaureerde ʻStadsgraanzuiger 19ʼ op stoom worden gebracht om graan over te slaan van de coaster ʻZeemeeuwʼ naar een ander schip, dat het graan naar een molen zal brengen. 
  • Stoomevenement 
    Verschillende schepen uit onze collectie zullen begin juni op stoom worden gebracht, zoals de ʻVolharding 1ʼ en de ʻDockyard Vʼ. Een evenement waar stoomliefhebbers hun hart op kunnen halen! 
  • Live concerten in de museumhaven 
    Vanaf half juni is er muziek op het nieuwe drijvende podium aan de gastensteiger. We starten met een jubileumconcert en daarna zullen er tot aan september allerlei Rotterdamse artiesten optreden. 
  • Floating Pasar 
    Op 15 augustus is de kleurrijke Floating Pasar te gast in onze museumhaven. Met de pasar herdenken we het einde van WOII in Zuidoost-Azië. We vieren de Indische, Molukse en Papua cultuur in Nederland. Een feest met muziek, dans, tentoonstellingen en een foodmarkt.  
  • Havenkeukens 
    Van amandeltruffels uit Marokko tot zigni uit Eritrea: de hele zomer zijn er hapjes uit alle windstreken te krijgen bij de Havenkeukens. Rotterdammers met uiteenlopende achtergronden komen samen voor eten, drinken en het uitwisselen van (maritieme) verhalen en ervaringen. 
  • Historische vaarten 
    Een speciale jubileumeditie waarbij onze vloot weer over de Maas trekt. Een uitgelezen kans om mee te varen met onze ʻHavendienst 2ʼ, Havendienst 20ʼ, de ʻDockyard Vʼ of de ʻVolharding 1ʼ. 
  • Herbouw reddingssloep 
    In de werkplaatsen start deze zomer de herbouw van de reddingssloep van onze coaster ʻZeemeeuwʼ, uitgevoerd door onze ervaren vrijwilligers samen met studenten van het Rotterdamse Hout- en Meubileringsgscollege. 
  • Maritiem Festival
    Wij vieren dit jaar een extra bijzonder editie van het Maritiem Festival, dat samenvalt met de Wereldhavendagen.
Maritiem Festival
  • Scheepshondenparade 
    Honden stelen de show deze dag. Speciaal voor de viering van het jubileum krijgen baas en hond de kans om een vrolijk boottochtje te maken door het Maritiem District. 
  • Bij een verjaardag hoort taart.
    Voor slechts 150 cent bestel je in ons museumcafé Het Lage Licht het hele jaar door een overheerlijk stuk appeltaart bij je kopje thee of koffie.

Maritieme passie in zes portretten 

We hebben aan zes mensen gevraagd om hun maritieme verhaal – hun passie voor de zee – met ons te delen.

Wat drijft hen? Wat maakt dat hun hart sneller gaat kloppen wanneer ze op het water zijn? Waarom hebben ze gekozen voor een leven dat zo nauw verbonden is met de zee?

Hun unieke maritieme ervaringen geven ons een boeiend inzicht in de diversiteit en diepte van de relatie tussen mens en zee. 

Als maritiem museum maken we de vaak onzichtbare maritieme wereld zichtbaar en inspireren we steeds weer nieuwe generaties om voorbij de horizon te kijken. Dat doen we met eigentijdse tentoonstellingen en evenementen. Door verhalen te delen, maar ook nieuwe verhalen op te halen, die het huidige menselijke perspectief op de maritieme wereld weergeven. Zo verzamelen wij nu het erfgoed van de toekomst. 

Tickets buchen