Ga naar de hoofdinhoud

Sail a Future: Van oude zeilen naar kunst

Kinderen schilderen hoopvolle verhalen op gebruikte zeilen, geïnspireerd door een oudere generatie. Dat is in een notendop het project 'Sail a Future'. Het Maritiem Museum Rotterdam werkt sinds 2020 samen met diverse organisaties om deze maritieme verhalen in heel Rotterdam te delen.

We kiezen het ruimte sop en gaan de wijk in. Daar gaan de kinderen creatief aan de slag onder leiding van een lokale kunstenaar. Ondertussen luisteren ze naar de verhalen van seniore Rotterdammers over hun maritieme of migratie verleden. 

Maar daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. De kinderen mogen na afloop mee aan boord van een zeilschip om hún zeil te hijsen, tijdens het Maritiem Festival. En daarna maken onze vakkundige vrijwilligers unieke tassen van deze zeilen, waarbij maritieme ambachten als zeilmaken en splitsen goed van pas komen.

Schilder mee!

Zodra er weer schilderworkshops zijn, lees je hier meer over de mogelijkheden van deelname.

Maritiem Festival

Het Maritiem Festival 2023 vindt plaats van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september 2023.

Heeft u een Sail a Future tas gekocht bij het Maritiem Museum Rotterdam. Via het TELL TALE label ontdekt u meer over het verhaal erachter. De tas is gemaakt van een oud zeil, dit zeil komt van een tallship en heeft vele zeemijlen afgelegd. Maar de kunstwerken óp het zeil zijn van Rotterdamse kinderen. Ze schilderden hun dromen voor de toekomst op het zeil. De bemanning van tallship Morgenster (2020) en van de Balder (2021) hesen deze dromen hoog de mast in bij het Maritiem Festival, zodat iedereen ze kon zien.

Bij het schilderen lieten de kinderen zich ook inspireren door de verhalen van oudere Rotterdammers die in hun leven veel van de haven en de zee hebben gezien. Hun verhalen kregen een plek op het zeil waar deze tas van is gemaakt. Zo draagt u de dromen en verhalen met u mee in deze tas van Sail a Future. 

Met de opbrengst van de verkochte tassen investeert de stichting Sail a Future in zeilende vrachtvaart. Jonge organisaties als Fair Transport en de EcoClipper werken er hard aan om een nieuwe toekomst te geven aan het CO2 neutraal transporteren onder zeil. De Stichting Sail a Future ondersteunt deze missie.

Tallship Morgenster te gast in de museumhaven
Boek tickets