Ga naar de hoofdinhoud
Winter aan de Kade

Winter aan de Kade

In de kerstvakantie kun je lekker opwarmen bij Winter aan de Kade! Steek je handen uit de mouwen bij winterse activiteiten of ontdek de nieuwe expo 'Bestemming Havenstad'.

De sfeer in het Maritiem Museum is op z’n best van 24 december t/m 8 januari, zeker ook in de museumhaven. Daar fonkelen lichtjes op de schepen en kade. Bij Loeve - dé plek voor ijs, wafels en goede koffie - worden warme wafels bereid en van 14.00 tot 16.00 uur branden vuurkorven in de haven.

In onze werkplaatsen voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij! Breng een bezoek aan de houtwerkplaats in het Leuvepaviljoen, waar een onderdeel van Hasselter aak ‘Annigje’ wordt gerestaureerd. Aan dit bijzondere project wordt heel nauwkeurig gewerkt.

De smid pookt het vuur op

Breng zeker ook een bezoekje aan onze smederij in het Leuvepaviljoen! Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden onmisbaar. In de museumhaven geldt dat nog steeds: zij maken de onderdelen voor de varende collectie. De smid pookt deze winter het vuur op voor een speciaal kunststukje.

Egels, bunzingen, kleine mantelmeeuwen, een torenvalk, konijnen en zelfs zeehonden en exotische wolhandkrabben. De film 'Wild Port of Europe' neemt je mee in het onverwachte verhaal van deze en andere dieren, die leven in het grootste en drukste havengebied van Europa. Van 2 t/m 7 januari is deze film te zien in het Maritiem Museum. Toegang is gratis voor museumbezoekers.

Tijdens Winter aan de Kade staat er een ijsschuit in onze entree! Dit scheepje op ijzers zoeft in strenge winters over de bevroren Gouwzee bij Monnickendam. Gebouwd in 1840 in Krimpen aan de Lek kwam dit schip in 1967 bij het Maritiem Museum terecht; vanaf 2005 nam de Stichting IJsschuiten Gouwzee de zorg op zich. Vrijwilligers hebben haar prachtig opgeknapt en de naam ‘Prinses Alexia’ gegeven.

Vrijdag 6 januari - Hoe werkt dat, ijszeilen?

Zeilen over het ijs? Dat klinkt niet zo makkelijk! Op 6 januari vertelt ijszeilvereniging 'De Robben' hoe zij hun schepen over het ijs laten glijden. Wat komt er allemaal kijken bij deze bijzondere sport?

  • Wanneer? Vrijdag 6 januar, 15.00 uur
  • Waar? Verolmezaal, Maritiem Museum
  • Gratis te bezoeken met een geldig entreebewijs van het museum.

Ga op ontdekkingstocht door de museumhaven! Theater- en televisiemaker Wilfried de Jong neemt je aan de hand door de geschiedenis van deze plek, die vier eeuwen lang het bruisende middelpunt van havenstad Rotterdam was.

Neem vooral een kijkje op de gastensteiger! Daar is zandaak ‘Door Gunst Verkregen’ afgemeerd. Deze aak heeft ooit nog geholpen bij het dempen van de Coolsingel.

In het Leuvepaviljoen vind je ook het Port Pavilion van Havenbedrijf Rotterdam. Hier maak je kennis met de haven van nu en alles wat daar te beleven is.

Openingstijden bij Winter aan de Kade

In de kerstvakantie is het museum geopend op maandag 2 januari. Het Maritiem Museum is dicht op nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag.

Bekijk alle openingstijden
Verlichte museumhaven
Boek tickets