Ga naar de hoofdinhoud
7 JUN T/M 1 JUL

Water Discovery Lab in museumschip

In museumschip Zeemeeuw vind je het Water Discovery Lab met activiteiten en een pop-up expositie. Is water je vriend of vijand? Doe mee aan de activiteiten en ontdek het!

Het thema van Rotterdam Architectuur Maand is "natte stad". Daarom wordt er van alles georganiseerd op museumschip Zeemeeuw door het Leiden-Delft-Erasmus Centre for PortCityFutures. Ga op een ontdekkingsreis over leven en bouwen met water! Aan boord is een pop-up expositie over de rol van water in het verleden, heden en de toekomst: van irrigatie en verzilting tot droogte en een stijgende zeewaterspiegel.

Bezoekers van alle leeftijden kunnen aan de slag. Kom tekenen of speel een spel! Je vindt het volledige programma hieronder.

Waar? Museumschip Zeemeeuw

Wanneer? Van 7 juni t/m 1 juli op woensdag, zaterdag en zondag (13.00 - 17.00 uur).

Om het museumschip te bezoeken, heb je een geldig entreebewijs van het Maritiem Museum nodig. Voor enkele activiteiten kun je je los inschrijven.

Workshop: Young Water Explorers

In het Water Discovery Lab worden kinderen echte waterverkenners. Ze denken na over het water in hun omgeving en verzamelen stempels in hun logboek. Het tekenen van een "mentale landkaart" moedigt hen aan om, op een speelse manier, na te denken over water.

Wanneer? Iedere woensdag tussen 7 juni en 1 juli, 14.00 tot 15.30 uur.

Film op zondagmiddag

Voor de Waterconferentie van de Verenigde Naties zijn films gemaakt, die je zondagmiddag kan bewonderen. Ervaar een spontane dans langs de Schuylkill-rivier in Philadelphia of loop met kunstenaar Maud van den Beuken door de slikken van haar geliefde rivier de Maas.

Wanneer? Zondag 18 juni en zondag 25 juni, 15.00 - 16.00 uur. Meld je aan via het linkje hieronder.

20 juni - Lezing: Representing Water through Sound (Engels)

Hoe kun je water representeren met geluid? 'Geluiden uit de Delta' door Hilde Sennema (PortCityFutures) en 'The House of Water' door Emanuele Fantini (IHE-Delft) belichten de band tussen water, menselijke activiteiten en natuurlijke processen. Het belang en de impact van deze inititatieven worden verkend in deze Engelstalige lezing. Dit draagt bij aan het begrip van de waarde van water.

Wanneer? Dinsdag 20 juni, 15.00 - 16.00 uur. Geef je op via de knop hieronder.

23 juni - Lezing: Women in the Port met Barbara Bonciani (Engels)

Vrouwen pakken hun rol in de haven en maritieme sector. Socioloog dr. Barbara Bonciani uit Livorno heeft ervaring met het werk in de haven én het er onderzoek doen. In deze Engelstalige lezing deelt ze inzichten over de haven als (ervaren) mannelijk bolwerk. Ze spreekt havenstad-wetenschapper dr. Mina Akhavan (TU Delft) over haar onderzoek, ervaringen en haar recente expo over vrouwen aan het werk in de haven en op maritieme plekken.

Wanneer? Dinsdag 23 juni, 11.00-12.30 uur. Je kunt je opgeven via de knop hieronder.

23 juni - Workshop: Mental Mapping

Water is soms zo vanzelfsprekend, dat je het niet eens meer ziet. Toch is het bepalend voor onze leefomgeving. Ga op onderzoek in je eigen mentale landschap met Maurice Harteveld (TU Delft). Breng in kaart welke plekken, herinneringen en activiteiten van belang zijn voor jouw relatie met het water.

Wanneer? Vrijdag 23 juni, 13.30 - 15.00 uur. Meld je aan via de knop hieronder.

Serious Gaming: bordspel WaterValues

Speel het spel WaterValues en beslis mee over onze toekomst met het water! Zorg ervoor dat het water op peil blijft en niet teveel vervuilt, terwijl je opdrachten uitvoert met je medespelers. Speciaal voor het Water Discovery Lab spelen we een scenario gebaseerd op de Delta rondom Rotterdam. Schuif gerust aan en speel mee!

Wanneer? Zondag 11, 18 en 25 juni, 13.00 - 15.00 uur.

Coaster Zeemeeuw in de museumhaven
Boek tickets